- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimljene jezive peščane formacije na Marsu /foto/

CC0 / piksabej / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Crno-bele fotografije koje je snimila HiRISE kamera orbitalnog istraživača na Marsu prikazuju područje od pet kilometara kratera u regionu Nilosirtis, sa isprekidanim dinama nastalim nakon što je vetar uneo pesak sa okolnog terena.
Slike su snimljene u regionu Nilosirtis, na prelazu između severnih nizija planete i južnih visoravni u oblasti koju istraživači opisuju kao "zamršeni teren".
Orbitalni istraživač Marsa (MRO) je svemirska sonda agencije NASA napravljena da vrši izviđanje i istraživanje Marsa iz orbite.
MRO proučava crvenu planetu od 2006.godine.
Orbiter je ispitivao geologiju i klimu Crvene planete, kao i atmosferu i sezonske varijacije. Takođe šalje podatke na Zemlju o bezbednosti i izvodljivosti potencijalnih budućih mesta za sletanje za buduće svemirske misije.
Pored toga, svemirska sonda traži i znakove postojanja vode, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, da bi se došlo do podataka kako je ona možda promenila površinu planete. U tu svrhu, MRO ispituje region Nilosirtis, za koji naučnici veruju da je nekada bio prekriven ledom.
Naučnici smatraju da je led tekao kroz različite doline preko visoravni u ovom regionu u obliku sporo pokretnih glečera, prenosi međunarodni Sputnjik.
Istraživači navode da bi podaci o površini Marsa mogli da otkriju više detalja o Crvenoj planeti i njenoj evoluciji, kao i o našem Sunčevom sistemu.
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako bi Zemlja mogla da postane novi Mars: Strašna simulacija koju su napravili naučnici /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala