- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Želimo ozbiljne garancije Zapada, prazne reči neće proći

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB
Ambasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Zapad se na predstojećim pregovorima o garancijama bezbednosti sa Rusijom neće izvući sa praznim rečima, Rusija želi da dobije ozbiljne garancije bezbednosti od Amerike i NATO, rekao je zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski.
To nije ultimatum, naglasio je diplomata.
Prema njegovim rečima, zabrinutost Moskve je sasvim osnovana jer se NATO približio njenim granicama a ne obrnuto.
„Mi se zalažemo za princip nedeljive bezbednosti – za to da bezbednost jedne države ne može biti postignuta na račun bezbednosti drugih. To je ključna stavka brojnih dokumenata potpisanih početkom i sredinom 90-tih godina. Želimo da se vratimo tom duhu... Veoma smo konstruktivni, ali mislim da se naše kolege neće izvući sa nekakvim ‘bla-bla’ kako kaže Greta Tunberg“, rekao je on novinarima.
Priprema pregovora je u toku ali su neophodna neka preciziranja.
Podsetimo, zapadni mediji su objavili, pozivajući se na izvor u Beloj kući, da bi pregovori Rusije i Amerike mogli da budu održani 10. januara u Ženevi, konsultacije Rusije i NATO dva dana kasnije a zatim, 13. januara, i sastanak predstavnika Rusije i OEBS.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenta su već predata Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala