- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija traži prisustvo vojnih zvaničnika na sastanku sa NATO-om

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Veoma je važno da Rusija dobije potvrdu od NATO-a da će u delegaciji Alijanse na pregovorima o bezbednosnim garancijama biti vojni predstavnici, rekao je Sputnjiku zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Izuzetno nam je važno da od NATO-a dobijemo potvrdu da će u njihovoj delegaciji na događaju 12. januara u Briselu biti visoki vojni zvaničnici. Tamo se sastajemo u međuresornom formatu, naše Ministarstvo odbrane će biti predstavljeno na veoma solidnom nivou. Važno nam je da vojska održi profesionalan razgovor“, istakao je Rjabkov.

Takođe je podsetio da je juče u Ministarstvu odbrane Rusije održan brifing za vojne atašee zemalja NATO-a tokom koga su „iznete ocene i ukazano je na veoma zabrinjavajuće momente koje Rusija primećuje u ponašanju zapadnih zemalja i NATO-a generalno, što zahteva ozbiljno razmatranje“.
Što se tiče bilateralnog formata sastanka o bezbednosnim garancijama sa SAD, dodaje on, Rusija je zvanično predala Americi svoje predloge dnevnog reda.
„Sada vidimo pozivanja na neimenovane predstavnike američke administracije o tome da računaju i na razgovor o Ukrajini i kontroli naoružanja. Šta je kontrola naoružanja? To je neka vrsta apstrakcije. Polazimo od toga da treba da se razgovara o nacrtima koje je predstavila ruska strana – nacrtu bilateralnog sporazuma o bezbednosnim garancijama sa SAD i nacrtu multilateralnog sporazuma sa NATO. To je dnevni red i na to se treba fokusirati. Radi toga se pokreću pregovori i kolege u Vašingtonu treba od toga da pođu“, istakao je Rjabkov.
Ranije su agencije „Frans pres“ i Rojters, pozivajući se na predstavnika Bele kuće, saopštile da će se pregovori Rusije i SAD održati 10. januara, konsultacije Rusije i NATO-a 12. januara, a da će 13. januara biti održan sastanak predstavnika Rusije i OEBS-a.
Rjabkov je potvrdio da se pomenuti datumi sastanka sa SAD i NATO i razmatraju, ali da zasad nema konačnog i potpunog dogovora po pitanju svih aspekata budućih konsultacija.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala