- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi put posle 3.000 godina: Otkriveno šta se krije u mumiji velikog faraona

CC0 / Pixabay/Alexandra_Koch / Egipatska mumija
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Mumija čuvenog egipatskog faraona Amenhotepa Prvog po prvi put je, posle 3.000 godina od njegove sahrane, snimljena CT skenerom i otkriveno je šta se u njoj krije, kako je faraon izgledao i sa čime je sahranjen.
Ova mumija poznata je ne samo po vrhunskoj veštini mumificiranja koja je na njoj primenjena, već i po izuzetnim ukrasima, kao što su cvetni venci i zagrobna maska koja prikazuje lice.
Naučnici su sada, uz pomoć CT skenera, zavirili kroz brojne mumifikacione slojeve i snimili detalje koji otkrivaju važne detalje o faraonu.
Amenhotep Prvi vladao je Egiptom od 1525. do 1504. godine pre nove ere, poznat je po tome što je proširio kraljevstvo na Nubiju, današnji Sudan, ali i po tome što je njegova vojska upadala u delove današnje Libije, te Sinaj. Takođe, revolucionarno je promenio način sahranjivanja i gradnje hramova, koji su sledili njegovi naslednici. Nije poznato na koji način je umro, niti gde je prvi put sahranjen.
Naučnici su uz pomoć CT skenera otkrili da je Amenhotep imao 35 godina kada je sahranjen i bio je visok 169 centimetara, kazala je Sahar Salem, profesorka radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, jedan od vođa istraživanja.
Faraon je sahranjen sa 30 amajlija i jedinstvenim zlatnim pojasom sa zlatnim perlama, pokazalo je snimanje.
„Naučnici smatraju da je zlatni pojas imao magijsko značenje, dok su amajlije namenjene da mu pomognu u zagrobnom životu“, rekao je Zahi Havas, bivši egipatski ministar antikviteta i jedan od autora studije objavljene u časopisu „Granice u medicini“ za Lajvsajens.
Kako je objasnio, radi se o pojasu koji pored zlatnih detalja ima i amajlije od školjki.
Mumija Amenhotepa Prvog otkrivena je 1881. godine, zajedno sa još nekoliko mumija, u grobnici nedaleko od Luksora. Njegova mumija tu je položena između 1070. i 945. godine pre nove ere, pošto su njegovu prvu grobnicu poharali pljačkaši.
Naučnici su otkrili da su pljačkaši teško oštetili faraonovo telo.
„CT skeniranje pokazalo je da je mumiji polomljen vrat i da joj je glava odvojena od tela, oštećen je i stomak, a ekstremiteti, kao što su desna ruka i stopalo, su amputirani“, navode Salem i Havas.
Egipatski sveštenici su „popravili“ mumiju tako što su odvojene delove tela zalepili smolom i ponovo umotali oštećene delove, a sačuvali su i nakit i amajlije koji su bili na mumiji.
CT snimak, međutim, nije otkrio od čega je umro faraon.
„Nismo našli rane ili tragove neke bolesti koji bi mogli da posvedoče o uzroku smrti“, kaže Salem.
Ipak, snimanje je pokazalo kako je faraon izgledao dok je bio živ.
„Amenhotep Prvi je fizički podsećao na oca, Ahmosea Prvog. Imao je usku bradu, mali uski nos, kovrdžavu kosu i blago izbačene gornje zube. Zubi su mu bili u dobrom stanju u trenutku smrti“, objašnjava Salem.
Većina mumija proučavana je tako što je sa nje uklonjena tkanina u koju je obmotana, ili su snimane CT skeniranjem, ali Amenhotep Prvi je jedna od nekoliko kraljevskih mumija sa kojima to nije slučaj.
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena /foto/
Mumije u grobnici u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmeni istoriju
Mumija faraona Sekenenrea Taoa - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Razrešena misteriozna smrt faraona koja milenijumima intrigira javnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala