- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Održan sastanak o auto-putu Sarajevo-Beograd, razmatra se trasa kroz Brčko

CC0 / Pixabay / Auto-put
Auto-put - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
U Sarajevu je održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, BiH i Federacije BiH o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.
Posle sastanka je saopšteno da bi gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić u narednim danima trebalo da organizuje sastanak kako bi se imenovali nosioci ispred entiteta i odredio datum kada će se razmotriti varijante za deonicu auto-puta koji prolazi kroz Brčko.
Ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je da konačna odluka o izboru trase kroz Brčko pripada distriktu.
On je rekao da za finansiranje tog dela auto-puta postoji interes i Republike Srpske i Federacije BiH.
Prema rečima Mitrovića, bilo je različitih mišljenja na današnjem sastanku.
„Gradonačelnik Brčkog predložio je da se uradi revizija predloženih trasa, u koju bi se uključili eksperti iz Autoputeva Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH“, rekao je Mitrović.
Kada je u pitanju finansiranje auto-puta, Mitrović je kazao da je sporazumom sa Turskom predviđeno da Turska finansira, ali da to nije baš tako.
Precizirao je da Turska, koja će biti izvođač radova na auto-putu, pregovara o komercijalnom ugovoru, da Republika Srpska o uslovima finansiranja za deo puta kroz svoju teritoriju pregovara sa jednom ruskom državnom agencijom, dok Federacija BiH treba da finansira svoj deo, preneo je portal RTRS.
Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić, direktori Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić i Autocesta FBiH Elmedin Voloder, predsednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, kao i supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan.
Trasa auto-puta Beograd—Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Novo srce Balkana: Od Beograda do Sarajeva najbrže – preko Ankare
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala