- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od lopate do aviona: Kako je Šojgu formirao Ministarstvo za vanredne situacije Rusije

© Sputnik / EMERCOM of Russia / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Sibiru
Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Sibiru - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
U Rusiji se obeležava danas Dan spasilaca. Tim povodom je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji je više od 20 godina bio na čelu Ministarstva za vanredne situacije, otkrio kako je ovo sada već legendarno ministarstvo nastalo.
Prema njegovim rečima, ideja je rođena krajem 1980-ih godina zbog velikog broja havarija i katastrofa. U tom periodu u SSSR-u su se već desile ozbiljne katastrofe kao što je Černobilj i zemljotres u Jermeniji. Tokom zemljotresa ispostavilo se da su sve tadašnje službe za hitne intervencije radile bez jedinstvene komande.
Krajem 1990. godine u SSSR-u je bila doneta odluka da se formira komisija koja će koordinisati rad svih službi koje se bave vanrednim situacijama. Vrhovni savet je 27. decembra 1990. godine doneo odluku kojom se vladi nalaže da formira „Korpus spasilaca“.

„U tom trenutku sam radio kao zamenik predsednika Državnog komiteta RSFSR-a za arhitekturu i izgradnju. Nije mi bilo baš interesantno na toj dužnosti, pa sam pisao tadašnjem predsedniku vlade Ivanu Silajevu i zamolio ga da me vrati u Sibir kako bih se bavio gradnjom. Sećam se da je bio mart 1991. godine, kada me je Ivan Silajev pozvao i rekao: ‘Znaš, postoji ideja da se formira ‘Korpus spasilaca’. Šta misliš o tome? Iskreno da kažem, ni sam ne znam šta to tačno znači, ali, mislim, da će ti to biti interesantno’. I ja tada nisam ništa znao o radu te službe, ali sam odlučio da probam“, rekao je Šojgu u intervjuu listu „Argumenti i fakti“.

Ministar je naveo da su prvo počeli da izučavaju iskustvo u svetu. U junu 1991. godine predstavnici svih saveznih republika odleteli su u SAD, u posetu Federalnoj agenciji za vanredne situacije (FEMA).

„Neke kolege su sa puta donele odeću, a ja dve velike torbe knjiga o metodama rada spasilaca u svim mogućim vanrednim situacijama“, pojasnio je Šojgu.

Prvi put je „Korpus spasilaca“ je bio upotrebljen tokom zemljotresa u Južnoj Osetiji 1991. godine.
„Tada nismo još ništa imali, jer je prošlo samo dve nedelje od formiranja korpusa, ni računovodstvo nismo imali. Tako da smo tamo odleteli o svom trošku. Mnogo kasnije smo dobili svoje avione, medicinsku opremu za vanredne situacije, mobilne bolnice“, naveo je Šojgu.
Prema njegovim rečima, spasioci su u tom trenutku imali samo dva instrumenta – lopatu i pijuk.

„A posle zemljotresa su nam bile potrebne dizalice, hidrauličke makaze, alat i tako dalje. Ništa od toga nismo imali. Mogli smo ili da kupujemo u inostranstvu ili da ih sami pravimo. Izabrali smo da sami pravimo. Hvala Bogu, u našoj zemlji ima mnogo entuzijasta koji su u kratkom roku počeli da proizvode alate i opremu. Kada se dogodio zemljotres u Neftegorsku mi smo već bili dobro opremljeni“, seća se Šojgu.

Sergej Šojgu je 1994. godine došao na čelo Ministarstva civilne odbrane, vanrednih situacija i upravljanja katastrofama i na toj funkciji ostao do 2012. godine.
Avion Be-200ČS za gašenje požara - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Avioni-amfibije: Putin naložio formiranje specijalne vatrogasne eskadrile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala