Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Norveški oficir: Da nismo otvorili paljbu na Albance, uništili bi Gračanicu

© AP PhotoPogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica
Pogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Knut Flovik Toresen, istoričar i norveški oficir koji je bio u misiji na Kosovu i Metohiji, izjavio je da je ponosan što je bio norveški oficir kada su 17. marta 2004. godine vojnici iz njegove zemlje sprečili Albance da prodru preko Čaglavice u Gračanicu i spale manastir.
Toresen je, prepričavajući detalje dešavanja martovskog pogroma, rekao da su bile dve čete norveških vojnika koje su branile selo Čaglavicu od 12.000 albanskih demonstranata, ističući da su norveški vojnici, za razliku od nekih vojnika iz drugih zemalja, obavili dobar posao za dva dana.
„Imali smo preko 20 norveških vojnika koji su bili ranjeni tih dana. Bili smo takođe prinuđeni da otvorimo paljbu prema albanskim demonstrantima gde su neki od njih izgubili život. Situacija je bila, nažalost, neophodna da bi spasili i odbranili napad. Siguran sam da ih nismo zaustavili na Čaglavici, oni bi došli u Gračanicu i tamo uništili sveti manastir, kao što su uradili u mnogim drugim mestima na Kosovu“.
On je, u intervjuu za prištinsko „Jedinstvo“, naveo da misli da je većina norveških vojnika, koji su bili na Balkanu i ne samo na Kosovu, došla kući sa drugačijim stavom od onoga što je predstavljeno u medijima kod kuće.
Toresen je rekao da je na Kosovu kao norveški oficir bio 2001, 2003. i 2004. godine i da su tada Srbi živeli u strašnim uslovima.
„Deca koja su išla u školu morala su da imaju vojnu zaštitu. Stalno su se dešavali zločini nad Srbima. Izdvojio bih dva slučaja koja su ostavila dubok trag – ubistvo starijeg bračnog para Stolić u Obiliću i ubistvo srpske dece u Goraždevcu. Bilo je i mnogo incidenata, a sve sa ciljem da se Srbi proteraju sa Kosova. Mnogi događaji bili su prikriveni, a u zapadnom delu sveta Kosovo je predstavljeno kao uspešno obavljena misija“, ukazao je Toresen.
Završavajući angažman u vojnoj misiji, vratio se struci – istoriji, izučavajući zločine NDH i stradanje srpskih zarobljenika u nacističkim logorima u Norveškoj. Piše knjige, drži tribine i okrugle stolove, a uskoro snima i film da bi dokazao istinu o stradanju Srba, navodi portal „Jedinstvo“.
Neredi na Kosovu 17.mart 2004. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2020
Dan kada je svet nagradio kosovske Albance za egzodus jednog naroda
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Patrijarh Porfirije: Molitva je odgovor na rušenje i paljenje na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala