- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ko će i kako graditi Jadransko-jonsku magistralu kroz Crnu Goru

© Sputnik / Aleksandar MilačićIzgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora
Izgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Stara ideja izgradnje Jadransko-jonske magistrale ponovo je vaskrsla u Crnoj Gori. O izgradnji tog puta premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić će naredne sedmice potpisati memorandum o razumijevanju sa američkom firmom „Behtel“.
Najava potpisivanja memoranduma sa „Behtelom“ je iznenadila crnogorsku javnost, tim prije što izgradnja dijela Jadransko-jonske ceste kroz BiH još nije precizirana. Osim toga, nema geodetskih podloga za tu dionicu, nema ni idejnog, a pogotovu ne glavnog projekta, za čiju izradu treba najmanje godinu.
Ministar finansija Milojko Spajić najavio je na će jedan od prvih projekata sa „Behtelom“ biti Jadransko-jonski auto-put. On je kao rok za početak realizacije tog putnog pravca označio kraj naredne godine, precizirajući da će koštati 1,45 milijardi.

Moguća trasa Jadransko-jonskog puta

Ideja o Jadransko- jonskom auto-putu stara je nekoliko desetljeća. Za nju su zainteresovane sve države koje izlaze na more, od Slovenije, Hravtske, Crne Gore, Albanije, pa i Grčke i Turske. Svi očekuju da će tom cestom turisti iz Zapadne Evrope lakše i brže stizati do toplih mora, a i ta cesta bi bila značajna i za tranzit raznih roba i materijala.
Dionica Jadranko-jonskog auto-puta od Bara do Podgorice neće se graditi preko Skadarskog jezera, već takozvanom kopnenom varijantom Virpazar – Rijeka Crnojevića – Farmaci, rekao je prije mjesec dana premijer Zdravko Krivokapić predstavljajući kapitalnu budžete za narednu godinu, kao I projekat „Crna Gora sada“, čiji je dio i „saobraćajni krvotok“, odnosno mapa budućih auto-puteva i brzih cesti kroz Crnu Goru.
Na predstavljenoj mapi nalazila se i brza cesta koja obilazi gradove na primorju, od albanske do hrvatske granice, i na kojoj se kroz Boku nalaze dva kraka – jedan koji obilazi Kotor iznad grada i ide prema Herceg Novom, a drugi koji preko Luštice prelazi zaliv i izlazi kod Kumbora odakle nastavlja prema Herceg Novom i Hrvatskoj. Druga brza autocesta je od auto-puta kod Bijelog Polja koja ide preko Pljevalja za Goražde u BiH gdje se ukršta na budući autoput Sarajevo – Požega.
Na mapi je i Jadransko-jonski auto-put, dionica koja dolazi od ukrštanja sa auto-putem 5C kod Čapljina i preko Trebinja u Crnu Goru ulazi kod Grahova, zatim ide preko Čeva i kod Farmaka se ukršta na dionicu auto-puta Bar – Podgorica i nastavlja njime prema Smokovcu. Jadransko-jonski auto-put od Smokovca ide istočno i kod Tuzi prelazi u Albaniju, odakle nastavlja južno ka Grčkoj. Ovim predloženim planom se odustaje od ranije varijante da Jadransko-jonski autoput obilazi Podgoricu južno i preko Ćemovskog polja ide ka Tuzima i Albaniji.
Krivokapić je tada otkrio da su za ovaj posao u toku pregovori s potencijalnim američkim investitorima.

„Behtelu“ posao bez tendera?

Ekonomista Aleksandar Saša Damjanović kaže za Sputnjik da je jasna namjera Vlade Crne Gore da se kroz dogovor sa američkom firmom „Behtel“, oko eventualne izgradnje Jadransko-jonskog puta kroz Crnu Goru, ili dionice tog puta, želi odagnati sumnja da aktuelna Vlada nije proamerička i da se tako šalje određena politička poruka.
„Međutim, mnogo važnije od toga jeste da se o uslovima konačne gradnje ili dogovora o projektu ne naprave greške koje urađene prilikom dogovaranja izgradnje dionice auto puta Podgorica–Mateševo, koji je ispao skup i netrensparentan zbog načina na koji je dogovorena gradnja. Postavlja se pitanje šta je nama prioritet, izgradnja puta od Mateševa do granice sa Srbijom, uz dogovor sa predstavnicima Srbije , jer oni treba da završe dionicu auto-puta od Čačka do crnogorske granice, ili je to Jadransko-jonski auto put. Ako je nama prioritet izgradnja Jadransko jonskog puta, jedini ispravan put je raspisivanje tendera i izbor najboljeg ponuđača koji bi se uhvatio u koštac sa problemom”, kaže Damjanović.
On ističe da se pokazalo kako se kroz međunarodne memorandum i ugovore, koji zaobilaze tendere, dobijaju skupi i netransparentni projekti, koji ukazuju i na moguće koruptivne radnje, pogotovo prilikom odabira podizvođača.
„Da bi se takve sumnje odagnale ne smije se dozvoliti da bilo koja firma ili država ima monopol na strateške projekte u Crnoj Gori“, kaže on.
Damjanović ističe da je i „Behtel“ sa svojom ponudom dobrodošao i poželjan u Crnoj Gori, ali da ipak treba raspisati tender.
„Mislim da smo platili, a i plaćaćemo dobar ceh što smo vidjeli na izgradnji auto puta Podgorica Mateševo, koja kasni već dvije godine“, kaže Damajanović.
U regionalnim okvirima, „Behtel“ je izgradio Dalmatinu i auto-put Drač–Priština. Oba projekta pratile su optužbe da su radovi preplaćeni pošto su dodijeljeni „Behtelu“ neposrednom pogodbom.
„Behtel“ se, podsjetimo, javio 2014. u saradnji sa turskom kompanijom„Enka“ na javni poziv za Bar–Boljare i ponudio cijenu od 1,2 milijarde, dok je ponuda kineskog CRBC bila 809,6 miliona.
Prema ranijem pisanju medija, „Behtel“ je megakorporacija blisko povezana sa republikanskim administracijama u SAD. U „Behtelu“ su radili nekadašnji direktor CIA Vilijam Kejsi, američki državni sekretar Džordž Šulc (bio je u „Behtelu“ i prije i poslije mandata), kao i čitav niz drugih zvaničnika američke vlade.
Deonica auto-puta Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
EKONOMIJA
„Biće turistička atrakcija“: Crnogorski ministar o nastavku izgradnje auto-puta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala