- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Prihvatimo da je Rusija supersila

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaVertoletы o vremя repeticii voennogo parada, priuročennogo k 76-letiю Pobedы
Vertoletы o vremя repeticii voennogo parada, priuročennogo k 76-letiю Pobedы - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Trideset godina nakon raspada SSSR Rusija se i dalje doživljava kao „neostvarena država“. Međutim, realnost se značajno razlikuje od lažnih predstava zapadnih država, napisao je profesor koledža Makalister Endrju Latam magazinu „Hil“.
Prema rečima autora, ona je odavno prestala da bude „geopolitička kanta za smeće“, za koju su je držali u postsovjetsku epohu, a na međunarodnoj areni „igra daleko od epizodne uloge“.
„Rusija definitivno zaslužuje status velike sile – države koja poseduje snažne instrumente nacionalne moći i želju da pomoću njih utiče na svetsku politiku“, objasnio je političar.
Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije samo izvršila radikalnu modernizaciju nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, već je postigla uspehe u razvoju „meke sile“, napravivši ogroman arsenal instrumenata za stvaranje imidža dobronamerne države i privlačenja političke podrške.
U pitanju su ruski mediji, kulturni centri, Ruska pravoslavna crkva i univerziteti, naglasio je ekspert.
Moskva koristi „meku moć“ i kroz humanitarnu pomoć, otpisivanje dugova i osiguranja bezbednosti preko međunarodnih organizacija, na primer, ODKB.
„Ka kraju, Rusija aktivno promoviše ideju postojanja održivih alternativa degenerišućoj zapadnoj demokratiju“, obratio je pažnju Latam.
Dakle, svaka američka strategija treba da uzme u obzir snagu Rusije i tek nakon prihvatanja ove činjenice SAD će moći da naprave korak ka strateškoj jasnosti, zaključio je autor.
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Širenje NATO-a – pitanje života i smrti za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala