- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Širenje NATO-a – pitanje života i smrti za Rusiju

© Sputnik / Evgeniй BiяtovMoskva
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Bezbednost Rusije je dovedena u pitanje zbog nastavka širenja NATO-a na istok, zbog čega su garancije bezbednosti koje traži Moskva od životnog značaja, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji „Rusija 1“.

„Tokom poslednje dve decenije, čak i duže, metodično su nas obmanjivali, zbog čega smo došli u situaciju kada je naša bezbednost ugrožena. Nalazimo se pod pretnjom daljeg širenja i političke i vojne infrastrukture NATO-a prema našim granicama. Naravno, širenja NATO-a na države kao što je Ukrajina, verovatno i na druge države koje su bile deo Sovjetskog Saveza (Gruzija i Moldavija)“, dodao je on.

„To je već za nas pitanje života i smrti“, dodao je on.
Prema rečima Peskova, Vašington Moskvi ne postavlja pitanja zašto joj se ne dopada širenje zapadnog vojnog bloka, već jednostavno deluje.
"Vidimo šta NATO radi, vidimo manevre na našim granicama, vidimo isporuke ogromne količine opreme. Ona se doprema preko Grčke i iz drugih pravaca", objasnio je pres-sekretar.
Predstavnik Kremlja je priznao da je Putin na konferenciji za štampu 23. decembra govorio „zaista emotivno“ o gorenavedenim garancijama.
„Svaki put kada predsednik govori o nacionalnim interesima zemlje, o bezbednosti zemlje, uvek je emotivan, ali to njegove formulacije ne čini ništa manje sadržajnim“, objasnio je portparol Kremlja.
On je naglasio da će pregovori o bezbednosnim garancijama u Ženevi koji su zakazani za januar pokazati da li su SAD zaista spremne da daju suštinski odgovor na ovu temu.
Peskov je izrazio uzdržani optimizam po pitanju rezultata razgovora.
Odugovlačenje pregovora „apsolutno neće odgovarati ruskoj strani“, „neće odgovarati predsedniku Putinu“, zaključio je portparol Kremlja.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Putin: U igri su najrazličitiji vojni odgovori ako nas Amerika ni ovaj put ne bude čula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala