- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Tužba STO pokazala koliko EU ocenjuje glupost i nesamostalnost svojih političara

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Tužba Evropske unije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv politike zamene uvoza Rusije pokazala je koliko evropske zemlje ocenjuju „glupost i nesamostalnost“ svojih političkih elita, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je na svom kanalu na Telegramu napisala da je zahvaljujući ovoj tužbi javnost saznala kako je „Evropska unija procenila glupost i nesamostalnost sopstvenih političkih elita“.

„Glupost, jer je zamena uvoza predstavljala odgovor na sankcije EU protiv Rusije. Brisel dugo govorio da su našu zemlju ‘surovo kaznili’. Izgleda da je tamo ‘surovo’ – sadomazohističko“, primetila je portparolka.

Zaharova je podsetila da je tadašnji potpredsednik SAD Džozef Bajden 2014. godine u govoru na Univerzitetu Harvard govorio o nesamostalnosti političkih elita Evropske unije. Prema njegovim rečima, evropske zemlje nisu bile spremne da uvedu sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini i pristale su na to pod pritiskom.
„Štaviše, nisu htele da ih uvode, ali je (predsednik SAD Barak) Obama morao da dovede Evropu u težak položaj i natera je da deluje protiv Rusije, uprkos riziku od ekonomske štete po sebe. Ovaj pritisak bio je uslovljen težnjom Amerike da nanese što veću štetu ruskoj privredi, naglasio je Džo Bajden, napominjući da su upravo napori Bele kuće omogućili da se SAD i EU ujedine. Istina, nije dodao koliko će Brisel za to platiti“, istakla je Zaharova.
Ranije je saopšteno da je Evropska unija odlučila da pokrene spor protiv Rusije u okviru Svetske trgovinske organizacije (u vezi sa „diskriminacijom stranih dobavljača od strane ruskih državnih kompanija”.
Kako je kasnije objasnilo Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije, zahtevi EU se svode na ukidanje ili modifikaciju određenih mera Ruske Federacije, za koje EU smatra da krše pravila STO. Evropska unija procenjuje rusko tržište nabavki na 290 milijardi evra, a ne štetu koja je pričinjena Evropskoj uniji. Rusija je Evropskoj uniji dostavila detaljna objašnjenja u vezi sa potpunom usklađenošću ovih mera sa obavezama Rusije prema STO.
Amblem Svetske trgovinske organizacije (STO) u blizini sedišta organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Rusija o američkim optužbama: Ako je neko kršio pravila STO, onda je to sam Vašington
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala