- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o američkim optužbama: Ako je neko kršio pravila STO, onda je to sam Vašington

© Sputnik / Alekseй VitvickiйAmblem Svetske trgovinske organizacije (STO) u blizini sedišta organizacije u Ženevi
Amblem Svetske trgovinske organizacije (STO) u blizini sedišta organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Ako je neko i kršio pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), to je sam Vašington, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom optužbi SAD na račun Moskve za navodno kršenje pravila te organizacije.
Ona je na Jutjub kanalu „Solovjov uživo“ prokomentarisala saopštenje kancelarije trgovinske predstavnice SAD Ketrin Taj da američke vlasti u zameni uvoza i preferencija za robu i usluge domaće proizvodnje vide odstupanje Rusije od normi Svetske trgovinske organizacije i da nameravaju da rade na kontramerama kroz STO.
Prema rečima Zaharove, Moskva je optužena za protekcionizam ruske robe i kršenje pravila STO zbog toga što odgovara na sankcije.

„Američka trgovinska predstavnica misli da je ruska zamena uvoza udar na pravila STO. Verovatno ili ne zna ili je zaboravila da je zamena uvoza odgovor na unilateralne sankcije, između ostalog, Evropske unije, koja je te sankcije usvojila pod pritiskom Sjedinjenim Američkih Država, što se saznalo pre nekoliko godina“, istakla je portparolka.

S tim u vezi, ona je navela ko zapravo odstupa od normi Svetske trgovinske organizacije.
„Kakve veze STO ima sa tim? Ako je neko i kršio pravila organizacije, to su SAD i EU, svojim unilateralnim sankcijama“, zaključila je diplomata.
Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma održanog na poluostrvu. Zapad je Rusiji, optužujući je za mešanje, uveo sankcije.
Moskva je preduzela kontramere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija. Rusija je takođe u više navrata izjavljivala da nije strana u sukobu u Ukrajini ni predmet Minskih sporazuma.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
„Mere bez presedana“: Amerika razmatra mogućnost zabrane izvoza telefona u Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala