- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milutin Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje

© Foto : screenshot/SRPSKA RTV Književnik Milutin Mićović
 Književnik Milutin Mićović - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Ugledni književnik Milutin Mićović dobitnik je nagrade Miroslavljevo jevanđelje za knjigu „Luče u tami Crne Gore”.
Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, nagrada će mu biti uručena u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.
Nakon javnog poziva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta od 11. oktobra za nagradu je dostavljeno 19 predloga.
Žiri je na užu listu izdvojio: „Nedospev“ autora Bećira Vukovića; „Pepeo“ autora Radomira Uljarevića; „Krvava katedra“ autora Ilije Lakušića; „Ljepota robijanja“ autora Novice Đurića; „Vrijeme riječi: Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine“ autora Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića i „Sirene za uzbunu“ autora Nikole Nikolića.
Mićović se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije.
Zastupljen je u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, u odnosu na koje treba izdvojiti Antologiju savremenog srpskog pjesništva „Iz veka u vek“.
Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: „Marko Miljanov“, „Miodrag Ćupić“, međunarodne nagrade „Portile poezie“ („Vrata poezije“), „Orden V.V. Bolotova“, posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije i drugih nagrada.
Predsjednik je Književnog društva „Njegoš“ i urednik kulturne manifestacije „Dani Njegoševi“.
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
REGION
Mitropolit Joanikije: Njegoš se kroz „Gorski vijenac“ uzdigao do neba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala