- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Njegoš se kroz „Gorski vijenac“ uzdigao do neba

© Sputnik / Radoje PantovićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Na Cetinju su svečano otvoreni „Dani Njegoševi“, a tom prilikom mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je poručio da se Njegoš svojom poezijom i stihovima uzdigao do neba.
Njegoš je imao istinsko iskustvo Neba, nebeske svjetlosti, božanske miline i blagodati, to iskustvo imamo sadržano u ‘Luči’ bez ikakve sumnje. Ne može niko koristiti taj jezik, ko nije jezikom Božijim dotaknut, čije srce nije zaplamćelo tom radošću Božijeg prisustva”, kazao je u petak mitropolit Joanikije na otvaranju te kulturne manifestacije, nakon večernje službe u Cetinjskom manastiru.
Pjesnik se kroz poeziju uzdiže do neba, kao što se Njegoš uzdigao svojim duhom, pišući „Luču“ i „Gorski vijenac“, do nebeskih visina, naglasio je Joanikije.
„Kroz stvaralaštvo, on postaje sapričasnik božanskog stvaralaštva“, besjedio je mitropolit.
Joanikije je skrenuo pažnju na jednu stvar, kojom su se, kako je kazao, možda naši književni kritičari sve do skoro ogriješili o Njegošu, u tom pogledu što su govorili da Njegoš ne pominje Hrista u svojim djelima, osim jedno dvaput, što naravno nije tačno.
„Ne treba zaboraviti da je jedan značajan dio ‘Gorskog vijenca’ Njegoš posvetio upravo Hristovom rođenju. Koga on to slavi kada pjeva o proslavi Božića na Cetinju nego Hrista, Njegovo rođenje i Njegov dolazak u ovaj svijet“, naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.
Kada govorimo o Njegoševoj duhovnosti, najbolje je da se pozabavimo igumanom Stevanom koji je u suštini najjasniji lik u „Gorskom vijencu“, ukazao je mitropolit.
„On je starac od 80 godina, poodavno izgubio svoj vid, ali je progledao duhovnim vidom. On nije slijepac pošto gleda duhovnim očima. On je mnogo obiša svijeta, nasrka se dima s žertvenikah, on je pohodio najsvetije oltare, slavio Božić u Vitlejem, slavio ga u Atonsku Goru, slavio ga u sveto Kijevo, pa je zato i sposoban kao čovjek koji je osvećen, koji se ispunio Duha Svetoga da podžeže oganj u srcima junaka koji se bore za slobodu, za očuvanje Crkve, časti, imena i obraz“, kazao je mitropolit.
Kulturna manifestacija „Dani Njegoševi“ nastavlja se danas na dan njegovog rođenja, u Parohijskom domu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, sa početkom u 18 časova. Poslije nastupa crkvenog hora Svetog novomučenika Stanka, pod dirigentskom palicom prof. Lenke Durutović, pozdravno slovo uputiće gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. U nastavku programa, obratiće se predsjednik Književnog društva „Njegoš“ Milutin Mićović, a prof. dr Goran Maksimović sa Univerziteta u Nišu besjediće na temu: „Njegoš i Matija Ban“.
Odabrane stihove iz „Luče mikrokozme“ i „Gorskog vijenca“ govoriće Mihailo Perošević, a svoju poeziju kazivaće pjesnici: Bećir Vuković, Višnja Kosović, Radomir Uljarević, Milica Kralj, Vojislav Karadžić, Sava Radulović, Ranko Mićanović i Nikolina Kovačević.
Manifestaciju „Dani Njegoševi“ organizuju književno društvo „Njegoš“, NVO „Njegoševe večeri poezije“ i Udruženje književnika Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala