- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Britanija će evakuisati svoje vojnike u slučaju rata u Ukrajini

CC BY 2.0 / 7th Army Training Command / Flickr / Ukrajinski vojnici na oklopnom vozilu
Ukrajinski vojnici na oklopnom vozilu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Britanska komanda pripremila je akcioni plan u slučaju nepredviđene situacije za evakuaciju britanskih vojnika iz Ukrajine ukoliko bi došlo do „ruske invazije“, piše „Dejli ekspres“.
„Vojno rukovodstvo bi trebalo da sprovede sveobuhvatan ‘pregled’ (britanske misije za obuku) ‘Orbital’ kako bi se garantovalo da će svi britanski vojnici moći da budu ‘bezbedno izvučeni’“, navodi list.
Većina britanskih snaga u Ukrajini nalazi se u gradu Javorov u Lavovskoj oblasti, a mala grupa oficira nalazi se u Kijevu. Kako navode izvori lista, oni bi trebalo da se upute ka granici sa Poljskom.
Naredbu za evakuaciju trebalo daće načelnik britanske Uprave za zajedničke operacije štaba general-pukovnik Čarli Strikland. Njegovi potčinjeni će tokom predstojećih praznika biti „spremni“ i pratiti „atmosferu“. Novine primećuju da će Strikland dva puta dnevno dobijati informacije o situaciji.

„On će pažljivo pratiti kako bi procenio uticaj bilo kakvog mešanja na mogućnost povlačenja svojih trupa. On ne može da dozvoli da one tamo budu zarobljene“, rekao je izvor u Oružanim snagama zemlje.

Prema pisanju lista, više od sto britanskih vojnika bavi se obukom ukrajinskih snaga.
Ranije je britanski ministar odbrane Ben Volas rekao da je „veoma malo verovatno“ da će se britanski vojnici „boriti sa ruskim trupama na tlu Ukrajine“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Šojgu otkrio zlokobne planove Amerike – kakav se haos sprema u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala