- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kamala Haris preti Rusiji najtežim sankcijama

© AP Photo / Patrick SemanskyPotpredsednica SAD Kamala Haris
Potpredsednica SAD Kamala Haris - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da bi Rusija mogla da očekuje sankcije kakvih do sada nije bilo zbog situacije u Ukrajini.
Potpredsednica je na televiziji „Si-Bi-Es“ istakla da Sjedinjene Američke Države koordinišu svoj stav sa saveznicima i direktno ga saopštavaju ruskim vlastima.
„Direktno razgovaramo sa Rusijom. Veoma jasno stavljamo do znanja da Rusija ne treba da zadire u suverenitet Ukrajine, da ćemo mi braniti njen teritorijalni integritet“, odgovorila je Harisova na pitanje da li će u narednih nekoliko nedelja izbiti pravi rat u Evropi.
„Radimo sa našim saveznicima... i jasno smo stavili do znanja da smo spremni da primenimo sankcije kakve ranije niste videli“, dodala je ona.
Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike NATO-a razmestilo u blizini ruske granice. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje smešne i opasne. Pri tome, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne bi trebalo nikoga da brine.
Moskva i Vašington izražavaju spremnost da razgovaraju o obostranim zabrinutostima i pripremaju konsultacije u bilateralnim i multilateralnim formatima.
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Ambasada Rusije u Vašingtonu uzvraća: Ne stvarajte antirusku vojnu platformu na našim granicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala