- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije u Vašingtonu uzvraća: Ne stvarajte antirusku vojnu platformu na našim granicama

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Vašingtonu reagovala je na optužbe Stejt departmenta da je Rusija odgovorna za eskalaciju napetosti u Evropi upozorivši da Amerika treba da prestane sa stvaranjem antiruske vojne platforme u blizini ruskih granica.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs napisao je ranije na Tviteru da, uprkos izjavama ruskog ministra odbrane, odgovornost za eskalaciju napetosti snosi Rusija, a ne Ukrajina ili SAD.
„Pozivamo američki Stejt department da ne prebacuju krivicu. Da bi došlo do deeskalacije potrebno je da Amerika ne stvara antirusku vojnu platformu na granicama naše zemlje“, odgovorila je ruska ambasada na Tviteru.
U cilju smanjenja napetosti potrebno je postići dogovor o garancijama za ravnopravnu i nedeljivu bezbednost, isključiti dalje širenje NATO na Istok, odustati od prijema nekadašnjih sovjetskih republika u Alijansu i ne koristiti njihovu infrastrukturu za potrebe vojnih aktivnosti i ne razvijati sa tim državama bilateralnu vojnu saradnju, ističu u ambasadi Rusije.
Podsetimo, govoreći u utorak na proširenom zasedanju kolegijuma ruskog Ministarstva odbrane, Šojgu je rekao da se oko 120 pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija nalazi u Donjeckoj oblasti Ukrajine i da su „cisterne sa neidentifikovanim hemijskim komponentama dostavljene radi vršenja provokacija u gradovi Avdijevka i Krasni Liman“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin povukao potez posle kog Amerika nema kud — da li je ovo mat
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Putin: Napetost u Evropi krivica Amerike, imamo puno pravo na vojni odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala