- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova objasnila koje će biti glavne teme predstojećih pregovora Rusije, SAD i NATO

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će glavne teme predstojećih pregovora Rusije, SAD i NATO biti stopiranje širenja Alijanse na Istok i obustavljanje razmeštanja naoružanja u blizini ruskih granica.
„Upravo to će biti glavne teme jer predstavljaju direktnu pretnju za bezbednost Rusije. Oni koji još uvek ne razumeju naše stavove to moraju jasno da shvate“, kazala je ona.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.
Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.
Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.
NATO-Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Objavljen dokument: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala