Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: ZSO nije naša međunarodna obaveza

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Zajednica srpskih opština nije naša međunarodna obaveza jer sporazum koji je predviđa nije ratifikovan u Beogradu, tvrdi premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.
Kurti navodi da Beograd „ne prihvata Briselski sporazum (kojim je predviđena ZSO) kao međunarodni sporazum“, te da on „nije prošao test Ustavnog suda na Kosovu“.
„Principi tog udruženja su zaista postavljeni 2013. godine, ali suština je došla 2015. godine i praktično je oborena na Ustavnom sudu. Moje uverenje je da Srbija namerava da unutar Kosova napravi instituciju koja bi bila međunarodno legitimnija čak i od države Kosovo, jer zamislite ZSO na Kosovu kako bi Srbija želela, ona bi bila priznata i od Kosova i od Srbije, dok Republiku Kosovo i dalje ne bi priznala Srbija, možda i druge zemlje u EU, a posebno dve supersile koje su u Savetu bezbednosti UN. Dakle, postoji zla namera da se unutar Kosova stvori pravna struktura koja je ne samo u službi Beograda, već postaje i međunarodno sa još većim legitimitetom od same nezavisne države Kosovo“, rekao je Kurti za američke medije, prenosi Kosovo onlajn.
Kurti je ponovio da je „Ustavni sud Kosova rekao da se u principu ne protivi ideji Zajednice opština sa srpskom većinom, ali onda kaže da nijedno od svojih sedam poglavlja ZSO nije u skladu sa Ustavom koji je prekršen u puna 23 člana“.
Premijer privremenih institucija u Prištini komentarisao je i neslaganje sa Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, u vezi sa ZSO. Kako je rekao, u Briselu je „uvek isticao principe koje treba da imaju dijalog i razgovori, a to su u stvari evropske vrednosti, demokratizacija, vladavina prava, suočavanje sa prošlošću i istovremeno neka vrsta simetrije ili reciprociteta prava nacionalnih manjina, jer bez takve vrste simetrije nećemo moći da imamo trajni mir i dugoročnu stabilnost“.
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SRBIJA
Šta se krije iza poziva Albancima širom sveta da finansiraju kosovsku vojsku
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SRBIJA
„Dogovor za vreme mog mandata“: Kurti o dijalogu Beograda i Prištine
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Zašto su razgovori Vučića i Kurtija bez budućnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala