Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dogovor za vreme mog mandata“: Kurti o dijalogu Beograda i Prištine

© AP Photo / Visar KryeziuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da se nada dogovoru sa Beogradom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsednika SAD Džoa Bajdena i sadašnje Evropske komisije.
Kurti kaže da dijalog Beograda i Prištine nije prekinut.
„Imali smo dva sastanka u Briselu i imali smo dogovor o reciprocitetu registarskih tablica, koji se sprovodi. U međuvremenu, verujem da se dijalog polako ali sigurno kreće na pravi put, a oni su šine pravno obavezujućeg sporazuma, u skladu sa evropskim vrednostima sa građanima kao krajnjim korisnicima i usredsređenim na međusobno priznanje Kosova i Srbije“, rekao je Kurti za američke medije, prenosi Kosovo onlajn.
Premijer privremenih institucija u Prištini govorio je i o „Otvorenom Balkanu“.
„Balkan nisu samo tri države. Balkan nije čak ni šest država koliko ima Zapadni Balkan koji još uvek nije integrisan u EU. Balkan je najmanje 12 zemalja. Ali, ako to zovemo Balkan i „Otvoreni Balkan“, verujem da je test istine otvaranje Srbije prema Kosovu. Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za Kosovo, ne znam kako možemo da imamo Otvoreni Balkan“, rekao je Kurti i dodao da „ne spada u one koji veruju u samodovoljnost Balkana“, te da je uveren kako „Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mesto u NATO i EU“.
Kurti je istakao da su „izrazili spremnost i interesovanje za zajedničko regionalno tržište“ i da su „investicije veoma važne u regionu“.
„Ali, to se mora raditi uz uzajamno poštovanje i jednakost svih. Inicijative koje dolaze iz Beograda, imam snažan utisak da žele da naprave platformu bez EU. Želimo da EU bude u svakoj regionalnoj inicijativi i kao mehanizam, ali i kao vrednost. Ne preferiramo da na Zapadnom Balkanu i dalje postoje fondovi EU bez evropskih vrednosti“, rekao je on.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Kurti: Kosovo će sledeće godine podneti zahtev za članstvo u EU
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SRBIJA
Vučić: Kurti je danas hapsio Srbe i zbog „Otvorenog Balkana“
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Zašto su razgovori Vučića i Kurtija bez budućnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala