- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ko vaspitava našu decu: Odisej ili Hari Poter | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Šta povezuje Odiseja i Harija Potera, kako je nastala knjiga „Košare – novi kosovski boj“, šta možemo očekivati od serije „Naše su samo reči“, kako Novi Sad ulazi u godinu u kojoj je Evropska prestonica kulture i da li će Milorad Pavić izbeći sudbinu Hazara, saznajte u novom izdanju „Orbite kulutre“.
Ko vaspitava našu decu: Odisej ili Hari Poter | Orbita kulture
Šta povezuje Odiseja i Harija Potera, Anu Frank i kapetana Nema, kojih 40 junaka je zavredelo da se nađe među koricama knjige „Moji književni prijatelji“ Roberta Pjuminija, koliko su svi oni, kao nosioci vrednosti, značajni u odrastanju dece – objašnjavaju urednica ove knjige Irena Jovanović, književnica Dragana Mladenović i profesor književnosti za decu Jelena Panić Maraš.
Kako je i iz kojih motiva nastala knjiga „Košare – novi kosovski boj, namenjena deci od osam i više godina, šta je potrebno da se događaji iz nedavne istorije na verodostojan ali i primeren način predstave deci – za „Orbitu kulture“ otkrivaju autor knjige, istoričar Milan Bojić i urednik iz izdavačke kuće „Dobrodetelj“ Aleksandar Miljević.
Šta je zajednička tema osam dramskih minijatura, nastalih po već objavljenim pričama, koje će prvi put biti ekranizovane u obliku serije „Naše su samo reči“ za Sputnjik govori autor Milan Ružić.
Kako će Novi Sad dočekati godinu u kojoj postaje Evropska prestonica kulture – za „Orbitu kulture“ otkriva Milana Milovanov iz organizacije ove manifestacije.
Zašto smatra da je Milorad Pavić imao tri smrti: devedesetih, kada su u nekim zapadnim zemljama prestali da objavljuju njegove knjige, 2009. kada je minuo svetom, i treću, najtežu, kada je tišina pala na njegovo delo u Srbiji? Da li je ipak pojava ilustrovanog izdanja „Hazarskog rečnika“ na ruskom jeziku, u izdanju kuće „Dereta“, znak da se ta tišina narušava i da „prvi pisac 21. veka“ ipak neće podeliti sudbinu svojih junaka, iščezlih Hazara – za „Orbitu kulture“ objašnjava književnica i piščeva udovica Jasmina Mihailović.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala