- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Najbolji fudbaler među šahistima – Srbin uspeo nemoguće

© REUTERS / Jayne Kamin-OnceaSrpski fudbaler Dejan Joveljić (desno) u dresu Los Anđeles Galaksija
Srpski fudbaler Dejan Joveljić (desno) u dresu Los Anđeles Galaksija - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Dejan Joveljić, napadač LA Galaksija, najbolji je fudbaler među šahistima, ili obrnuto, najbolji šahista među fudbalerima, pošto zvanično ima FIDE rejting i trenutno je jedini aktivan fudbaler među profesionalcima u šahu.
Nekada velika nada Crvene zvezde pre dve godine počeo je da se bavi šahom i prvi put je ušao na svetsku rang listu najboljih šahista sveta.
Joveljić, koji ima svega 22 godine, ove sezone nastupa za Los Anđeles Galaksi, a u slobodno vreme trenira i uči šah, što je i potvrda FIDE rejtinga.
„Čestitke mom sjajnom studentu Dejanu Joveljiću na FIDE rejtingu. Ovo ga čini najboljim aktivnim fudbalerom među šahistima. Znao sam da poseduje potencijal kada smo od nule počeli pre dve godine, ali nisam znao da je ovoliko talentovan. Idemo Jovke“, napisao je njegov trener Miodrag Perunović na Tviteru.
Joveljić je prošle sezone postigao dva gola na četrnaest utakmica u LA Galaksiju, a godinu pre toga proveo je u Austriji, u Volfsbergeru, gde je rešetao protivničke mreže.
Postigao je 17 golova na tridesetak utakmica, očekivao se transfer u bolji klub, ali mladi fudbaler se odlučio za MLS, što u njegovim godinama i nije toliko popularna destinacija.
Za sada nema tu produkciju u Galaksiju kao što se očekivalo, ali kako je sezona gotova u Americi, očekuje se da naredne pokaže da je doneo dobru odluku.
Srpski napadač Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
SPORT
Srbin „zapalio“ Los Anđeles! /video/
Pauzu u MLS-u iskoristio je da se ozbiljnije posveti igranju šaha, pa je tako učestvovao na turniru u Požegi i zabeležio sasvim pristojne rezultate. U konkurenciji još devetorice šahista od kojih su svi imali FIDE rejting pre ovog turnira, Joveljić je zauzeo šesto mesto.
On je na devet mečeva uspeo da osvoji 4,5 bodova, što je impresivan rezultat imajući u vidu kvalitet rivala protiv kojih je igrao. Kako je nakon turnira istakao njegov trener, Joveljić je postao CM, odnosno majstorski kandidat.
Srbin „zapalio“ Los Anđeles! /video/
Zvezdin biser je konačno našao svoje mesto pod suncem /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala