- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Povratak maski i otkazane proslave: Svet pred novim strogim merama

© AP Photo / Kirsty WigglesworthVatromet u Londonu
Vatromet u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Uoči predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika mnoge zemlje u svetu su zbog epidemije virusa korona i širenja novog soja omikrona pooštrile pandemijske mere i otkazale proslave na otvorenom i tradicionalne vatromete.
Do sada su proslave već otkazale Grčka, Nemačka, Italija, Britanija, Indija, Brazil...

Otkazuju se proslave, vraćaju se maske

Grčka je zabranila javne proslave povodom Božića i Nove godine i naložila nošenje maski na otvorenom kako bi pomogla u suzbijanju širenja omikron soja. Vatrometa iznad Akropolja neće biti.
Kako je saopštio ministar zdravlja Tanos Plevris, mere danas stupaju na snagu, a građani će morati da nose dve maske ili maske koje pružaju visoku zaštitu u javnom prevozu i u supermarketima.
Istovremeno, gostima iz inostranstva se savetuje da urade dva PCR testa nekoliko dana po dolasku.
Ministar zdravlja Grčke je poručio da se u početkom sledeće godine očekuju dodatne mere, uglavnom na zabavnim i sportskim događajima, kako bi se izbeglo novo zaključavanje.
© AP Photo / Yorgos KarahalisVatrometa iznad Akropolja ove godine neće biti.
Vatromet povodom Vaskrsa u Atini - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Vatrometa iznad Akropolja ove godine neće biti.
I Italija je pooštrila mere kako bi suzbila porast zaraženih od kovida 19, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava, dok broj dnevnih infekcija dostiže rekordne brojeve.
Ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da će nošenje maski ponovo biti obavezno na otvorenom i naložio građanima da koriste maske FFP2 u javnom prevozu i na javnim mestima, poput pozorišta, bioskopa i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu.
Koncerti i događaji na otvorenom biće zabranjeni do 31. januara, a diskoteke i noćni klubovi biće zatvoreni do tog datuma, kako bi se sprečila masovna druženja tokom prazničnog perioda.
Nove mere su objavljene u četvrtak, u danu kada je Italija zabeležila 44.595 novih slučajeva zaraženih virusom korona, što je porast za više od 70 odsto u samo nedelju dana, pošto se zaraznija varijanta omikron proširila zemljom.
U Njujorku proslava Nove godine na Tajms skveru nije otkazana, ali su uvedena značajna ograničenja. Ove godine na Tajms skveru moći će da se okupi do 15.000 ljudi, što je za oko 40.000 manje od uobičajenog broja.

„Korona ne ide na božićnu pauzu“

Uoči praznika i Nemačka uvodi nove mere za suzbijanje širenja kovida 19, koje uključuju ograničavanje privatnih okupljanja vakcinisanih na najviše 10 osoba, saopštio je kancelar Olaf Šolc.
„Ne možemo i ne smemo da zatvorimo oči pred sledećim talasom. Korona ne ide na božićnu pauzu“.
Klubovi i diskoteke se takođe zatvaraju, a veliki događaji, kao što su fudbalske utakmice, biće dozvoljeni bez publike.
To znači da neće biti vatrometa niti javne proslave u prestonici Berlinu, kao i u drugim gradovima.
Javne proslave Nove godine neće biti ni u Škotskoj.
Premijerka Škotske Nikola Sterdžon je to objavila u utorak, navodeći da je ta odluka doneta da bi se sprečilo širenje omikrona.

Bez vatrometa i u Londonu i Parizu

Zbog brzog širenja omikron soja virusa korona, gradonačelnik Londona Sadik Kan je u utorak otkazao planirani doček Nove godine i vatromet na Trafalgar skveru.
„Razlog za otkazivanje je rekordni nivo infekcija“, objavio je Kan.
Na Trafalgar skveru bio je planiran doček Nove godine sa maksimalno 6.500 ljudi.
„To će biti za mnoge stanovnike Londona razočaranje, ali moramo preduzeti prave korake kako bi smanjili širenje virusa“, poručio je Kan.
Zbog kovida otkazan je i novogodišnji vatromet u Parizu, kao i svečanosti na Jelisejskim poljima u skladu sa novim vladinim pravilima za sprečavanje širenja omikron varijante virusa korona.
Ni u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, zabranjene su do daljeg sva kulturna i politička okupljanja, kao i proslave Božića i Nove godine.
Prema odluci, barovi i restorani moći će da rade samo sa 50 odsto kapaciteta.
Eduardo Paes, gradonačelnik Rija, brazilskog grada čuvenog po velikim proslavama, objavio je da je novogodišnja proslava otkazana, prenosi Si-En-En.
On je naveo da je teška srca doneo tu odluku, ali je istakao da poštuje nauku i da ne može da organizuje proslavu bez garancije svih zdravstvenih tela.
Mere je pooštrila i Malta nakon što je ta zemlja dva dana za redom beležila rekordne brojeve novozaraženih.
Ministar zdravlja Kris Fern rekao je da su javni događaji zabranjeni od 27. decembra, dok će se sportski događaji odvijati bez publike.
Doček Nove godine na otvorenom u prestonici Valeti je takođe otkazan.
 - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SVET
U kojim zemljama je zabranjena proslava Božića
London tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SVET
SZO o praznicima: Bolje je otkazati sada i slaviti kasnije, nego slaviti sada i tugovati kasnije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala