- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U kojim zemljama je zabranjena proslava Božića

CC0 / /
 - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Za veliki deo svetske populacije decembar je simbol proslave Nove godine i Božića. Međutim, zbog svog duboko religioznog porekla, ovaj praznik je u nekim državama potpuno zabranjen.
Proslava Božića obeležava rođenje Isusa Hrista, tako da se u zemljama u kojima je hrišćanstvo manjina – a u nekim slučajevima i zabranjeno – ovaj datum se ne obeležava.
Ovo su tri zemlje u kojima su proslave Božića zabranjene i gde proslava hrišćanskog praznika može biti strogo kažnjena.

Severna Koreja

U državi koja se nalazi na severu Korejskog poluostrva zabranjena je svaka organizovana religija. Kim il Sung je proklamacijom Džuče ideje želeo da narodu stvori adekvatnu zamenu za religiju, tj. da ukloni metafizičke aspekte religije kao društvenog fenomena, ali su i opet pridodate i neke sličnosti: godina rođenja Kim Il Sunga je, nekoliko godina posle njegove smrti uzeta za početnu godinu novog Džuče kalendara.
Dakle, Božić se ne slavi uopšte. Štaviše, većina građana nikada nije čula za Isusa, a još manje za Božić.

„Božić je rođendan Isusa Hrista, ali Severna Koreja je komunistička zemlja, tako da ljudi ne znaju ko je Isus Hrist. Ne znaju ko je Bog. Porodica Kim je njihov bog", rekao je za Biznis insajder Kang Džimin, severnokorejski disident.

Takođe, zbog oštre verske represije, građanin Severne Koreje može biti zatvoren, mučen ili osuđen na smrt zbog proslave rođenja bebe Isusa, prenela je agencija.

Somalija

Vlada Somalije je 2015. godine uvela zabranu proslave Božića. Prema lokalnim vlastima, takvi hrišćanski praznici bi mogli da ugroze muslimansku veru nacije, navode zapadni mediji.

„Ove proslave ni na koji način nisu povezane sa islamom“, rekao je tada zvaničnik Ministarstva vera.

Dok stranci koji borave u zemlji mogu slobodno da obeleže taj datum u svojim domovima, na javnim mestima je zabranjeno obeležavanje tog dana.

Brunej

Brunej u jugoistočnoj Aziji zabranio je božićne svečanosti 2014. Odluka je doneta jer bi, prema lokalnim vlastima, proslavljanje hrišćanskog praznika „preterano i otvoreno“ moglo da skrene muslimansko stanovništvo sa pravog puta.
Porodične i privatne zabave su dozvoljene, pod uslovom da su vlasti o njima unapred obaveštene, preneo je Independent.
Sultan Muda Hasanal Bolkija je 2015. godine tvrdio da bi svako ko je nezakonito proslavio Božić u Bruneju mogao dobiti do pet godina zatvora, prenosi Sputnjik mundo.
Deda Mraz - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Nije „Koka-kolin“ izum: Kako je nastao Deda Mraz i gde je srpski Božić Bata
Božić u oblasti Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Kako se slavio Božić u Rusiji pre revolucije 1917.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala