- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova podvala Sarajeva protiv Srpske: Sad bi da izjednače Jasenovac i Srebrenicu

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Deo međunarodne zajednice, u pokušaju da reši krizu u BiH nastalu nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, predlaže da parlament BiH usvoji novi zakon na istu temu u kome će biti zabranjeno negiranje i Srebrenice i Jasenovca. Međutim, iz Republike Srpske poručuju da je ovaj predlog neprihvatljiv. Srebrenica i Jasenovac se ne mogu porediti.
Pitanje svih pitanja u BiH od letos je kako se izvući iz živog peska u koji je ovu državu uvukao bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko kada je nametnuo izmene krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje srebreničkog zločina. Zbog ovog njegovog poteza, zajedničke institucije su u blokadi jer zvaničnici Republike Srpske bojkotuju njihov rad.
S obzirom da „mere“ protiv srpskog političkog rukovodstva nije moguće uvesti ili ne daju efekta, zapadne sile počele su da govore naizgled pomirljivijim tonom, pa je tako 9. decembra Inckov nelegitimni i nepriznati naslednik Kristijan Šmit poručio da će povući zakon kada Parlamentarna skupština BiH usvoji svoju verziju istog. Među „kompromisnim“ predlozima pominje se i predlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da se istim zakonom sankcioniše i negiranje genocida u Jasenovcu.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Šmit nudi da povuče „Inckov zakon“, ali uz uslov neprihvatljiv za Srpsku
Za političko rukovodstvo Republike Srpske, ovaj Izetbegovićev predlog je neprihvatljiv. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su ponude iz Sarajeva tipa „tretiraćemo Srebrenicu i Jasenovac isto, samo su još jedna podvala muslimana u BiH koji pokušavaju da trguju Jasenovcem“.
„Mi ne trgujemo Jasenovcem. Ne moramo dokazivati da je tamo izvršen genocid nad Srbima i da su tamo stradali Srbi i drugi antifašisti. Pa u Sarajevu su za vreme NDH tri gradonačelnika bili muslimani koji su masovno srpski živalj otpremili u Jasenovac. Takođe su podržali Francetića koji je Srbe iz Sarajeva, njih oko 6.000, saterao na Drinu i u jednom danu su pobijeni“, rekao je Dodik.

Jasenovac i Srebrenica nisu za poređenje

Prema rečima Milorada Kojića, direktora Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke, Srebrenica i Jasenovac ne mogu se porediti. Jasenovac je samo detalj u organizovanom genocidu koji se sprovodio u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nad Srbima, Jevrejima i Romima i pored njega postoji još mnogo drugih stratišta; uz to, genocid u NDH sankcionisan je rasnim zakonima.
„Jasenovac je najveće stratište i zato je on očigledno i predmet ove priče. Ali, u NDH su donošeni rasni zakoni, Srbi su stavljani van zakona – prikazana je u potpunosti jasna namera da se etnički očiste Srbi na razne načine – da se jedna trećina pobije, jedna trećina protera i jedna trećina pokatoliči. To je sve po karakteru i po međunarodnim konvencijama, pre svega po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, genocid. U stvari, na osnovu zločina koji su činjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom II svetskog rata i jeste nastala definicija genocida“, kaže Kojić.

Izveštaj međunarodne komisije je jasan

I Haški tribunal, kao ni pravosuđe u BiH nikada nisu uspeli da dokažu nameru činjenja genocida nad Bošnjacima u srebreničkoj regiji, dok je takva namera u NDH odavno dokazana. Međunarodno i BH pravosuđe pokušavalo je da političkim presudama utvrdi šta se dešavalo u Srebrenici jula 1995, dodaje Kojić.
„Imamo jasan izveštaj Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995, koji jasno i nedvosmisleno određuje karakter događaja u Srebrenici. Niko iz Republike Srpske ne spori da je počinjen zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, za razliku od Bošnjaka koji apsolutno spore, a i samo pravosuđe svojim nečinjenjem podržava to sporenje, da su zločini počinjeni takođe i nad Srbima u srebreničkoj regiji“, ističe Kojić.
Naš sagovornik pominje da je u Srebrenici i okolini ubijeno 2600 Srba, kao i da je na teritoriji tog grada postojao veći broj logora za Srbe.
„Upravo iz tog razloga poređenje Jasenovca i Srebrenice i njihovo stavljanje u isti kontekst kroz jedan normativni akt zaista je neprihvatljivo i moglo bi biti tumačeno kao ponižavanje i umanjenje zločina genocida nad Srbima u NDH, a i konkretno u Jasenovcu“, zaključuje Kojić.
Kako je Milorad Dodik naglasio, Inckov zakon mora da nestane iz pravnog okvira BiH i nazvao ga „nakaradnom nametnutom brljotinom“.
„Istog trenutka kad se ukine Inckov zakon mi ćemo se vratiti u zajedničke institucije. Do tada nema razgovora. Kako ćemo odlučivati kad se vratimo, to je naše ustavno pravo“, rekao je on.
U međuvremenu, i ambasadori Kvinte pokušali su da zakon o zabrani negiranja genocida nametnu kao temu na vanrednom sastanku. Međutim, kako saznaju beogradske „Novosti“ srpski predstavnici o tome nisu hteli da razgovaraju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala