- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gasovod „Jamal-Evropa“ četvrti dan bez ruskog gasa, nema potražnje

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda "Jamal-Evropa".
Gasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda Jamal-Evropa. - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
„Gasprom“ ni danas, četvrti dan zaredom nije rezervisao kapacitete gasovoda „Jamal-Evropa“ za tranzit gasa kroz Poljsku, pokazuju podaci aukcije na platformi „GSA platform“. Kako navode u ruskoj kompaniji, razlog za to je nedovoljna potražnja.
Ruska kompanija je ranije rezervisala isporuke ne na redovnoj, već na dodatnoj sesiji, a takođe je iskoristila kratkoročne dnevne rezervacije na nekoliko sati. Predloženo je rezervisanje kapaciteta na ulazu u poljsku deonicu gasovoda, što je jedna od glavnih ruta za „Gaspromove“ isporuke gasa Evropi. Međutim, kako se navodi, nije pokazano interesovanje za njegovu kupovinu.
„Gasprom“ je krajem prošle nedelje nastavio da smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa. Kompanija je 17. decembra kupila 27 miliona kubnih metara, 18. decembra – 5,2 miliona, 19. decembra – 4,2 miliona, a 20. decembra – 3,8 miliona od dostupnih 89,1 milion kubnih metara. Ranije ovog meseca je rezervisala po 31,4 kubnih metara.
Komentarišući dinamiku isporuka gasovodom „Jamal-Evropa“ kompanija „Gasprom“ je saopštila da radi u skladu sa zahtevima potrošača i sa ugovorenim obavezama.
Pad isporuka gasa na ovoj ruti uključujući i druge faktore utiče na raspoloženje učesnika na tržištu gasa. Vrednost fjučersa za gorivo je ove nedelje prvi put u istoriji dostigla 2.190 dolara za hiljadu kubnih metara.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 23. decembra na godišnjoj konferenciji za novinare izjavio da „Gasprom“ nije kriv za energetsku krizu u Evropi i da su takve optužbe iz Evrope i Kijeva pokušaj da se sve okrene naglavačke. Ruski lider je objasnio da kapaciteti gasovoda „Jamal-Evropa“ nisu rezervisani, jer nema zahteva za tim.
Gasovod „Jamal-Evropa“, zajedno sa „Severnim tokom 2“ i gasno-transportnim sistemom Ukrajine jedan je od glavnih pravaca isporuka ruskog gasa u evropske države. Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi kroz teritorije četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Projektni kapacitet cevi je 33 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Dugoročni ugovor „Gasproma“ sa Poljskom za tranzit gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“ je istekao prošle godine i za 2020-2021. godinu kompanija je rezervisala kapacitete putem aukcije.
Naftogas Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
EKONOMIJA
Ukrajinski „Naftogas“ optužio „Gasprom“ za stvaranje veštačke nestašice gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala