- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ukrajinski „Naftogas“ optužio „Gasprom“ za stvaranje veštačke nestašice gasa

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaNaftogas Ukrajina
Naftogas Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
„Naftogas Ukrajine“ podneo je žalbu Evropskoj komisiji protiv ruske kompanije „Gasprom“ u kojoj se tvri da ruska državna korporacija zloupotrebljava svoj dominantni položaj na evropskom tržištu gasa.
„Nacionalna kompanija podnela je zahtev Generalnom direktoratu za konkurenciju za preduzimanje hitnih mera za normalizaciju situacije“, navodi se u saopštenju pres službe ukrajinske kompanije.
„Naftogas“ tvrdi da je „Gasprom“, iako je imao dovoljne količine gasa i mogućnost da slobodno koristi tranzitne kapacitete ukrajinskog gasnog tranzitnog sistema, odbio da isporučuje velike količine goriva Evropi.
„Cilj ovakvih postupaka je, konkretno, stvaranje veštačke nestašice gasa i pritisak na Evropsku uniju za što skorije pokretanje gasovoda ‘Severni tok 2’ bez poštovanja zahteva evropskog zakonodavstva“, smatraju u „Naftogasu“.
Prema rečima direktora ukrajinske kompanije Jurija Vitrenka, upravo je politika ruske kompanije izazvala rekordan rast cena gasa na kontinentu.
Podnosioci zahteva su takođe tražili od Brisela da odmah preduzme privremene mere, između ostalog, da obaveže „Gasprom“ da putem elektronske platforme stavi na prodaju značajne količine gasa za isporuku na rusko-ukrajinskoj granici, ili „u krajnjem slučaju, na granici Ukrajine i zemalja Evropske unije“.
„Naftogas“ je takođe naveo da bi „Gasprom“ trebalo da u svoj izvozni sistem dozvoli gas od privatnih dobavljača iz Rusije i Centralne Azije.

Gasna kriza

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a zatim je na berzi 6. oktobra zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.
Cene ugovora za isporuke ovog goriva u januaru prvi put u istoriji su u utorak premašile nivo od 2.100 dolara.
Energetska kriza u Evropi i načini za njeno prevazilaženje bili su tema emisije „Energija Sputnjika“, čiji je gost bio dr Goran Radosavljević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala