- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Buster tri meseca posle prve doze vakcine protiv korone: Preporuka u Francuskoj

© AP Photo / Bob EdmeVakcinacija protiv virusa korona u Francuskoj
Vakcinacija protiv virusa korona u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Francuska zdravstveno savetodavno telo (HAS) preporučilo je da se buster doza vakcine protiv virusa korona primi tri meseca posle primljene prve doze.
Kako su obrazložili iz HAS-a, koje savetuje francusku vladu u borbi sa pandemijom virusa korona, razlog je pojava omikron varijante virusa korona, pa je preporučeno da se rok od pet meseci za davanje buster doze skrati na tri meseca.
HAS je preporučio i da buster dozu dobiju tinejdžeri za koje se smatra da su u opasnosti, nekoliko dana pošto je Francuska odobrila vakcinaciju dece starije od pet godina, prenosi AFP.
Skraćenje roka za buster dozu na tri meseca objašnjeno je naučnim studijama koje su pokazale da vakcine daju 80 odsto zaštite protiv omikron varijante mesec ili dva posle primanja, ali da gube efikasnost brže nego kada su u pitanju prethodne varijante virusa.
U naučnim studijama na koje se HAS poziva navodi se da efikasnost „Fajzer“ vakcine pada na 34 odsto četiri meseca posle primanja, ali da posle buster doze raste na 75 odsto.
Francuska je u četvrtak zabeležila 91.608 slučajeva virusa korona, što je najviši broj od početka pandemije, čime je oboren rekord iz novembra prošle godine, mada se sada testira rekordan broj građana, koji je na nedeljnom nivou veći od šest miliona.
Francuski predsednik Emanuel Makron, za razliku od nekih drugih evropskih država, do sada se opirao uvođenju strožih mera zbog pojave omikrona.
Laborant radi na izradi brzih testova za virus korona  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
SVET
Britanski naučnici: Oboleli „omikronom“ ređe završavaju u bolnici od onih sa delta sojem
Virus korona u Južnoj Africi - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
SVET
Direktorka Evropske agencije za lekove: Efikasnost vakcina protiv omikron soja vidno opala
DRUŠTVO
Kon: Propusnica bi trebalo da važi 24 sata, buster doza verovatno štiti od omikrona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala