- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kon: Propusnica bi trebalo da važi 24 sata, buster doza verovatno štiti od omikrona

Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se pretpostavlja da će buster doza vakcine protiv korona virusa štititi i od soja omikron.
Kon je rekao da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sledeće nedelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne na manje od 1.000.
Ukazao je da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, a da jedino brine činjenica da se omikron varijanta sve više otkriva.
"Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje do sada nije pokazalo kao invazivno", rekao je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.
Kon je podsetio da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike i ukazao da će neki od njih doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.
Naveo je da je stav medicinskog dela Kriznog štaba i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.
"Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se sa maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav "što dirati nešto što se vidi da funkcioniše". Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja", rekao je Kon za RTS.
Istakao je da je buster doza vakcine posebno značajna i da dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, kako se pretpostavlja, uspešno štititi i od soja omikron.
Kon je ukazao da je problem to što nikako da se dostigne željeni obuhvat vakcinacije.
"Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli", istakao je on.
Prema mišljenju Kona, kada je reč o pandemiji korona virusa, biće lakše sledeće godine, što ne znači da neće biti kovida 19.
"On ima snagu da se menja, ali neće biti ista bolest, već sada je to jasno sa pojavom omikrona, ali će ostati masovnost, naročito među nevakcinisanima i pitanje je koliko će prirodni imunitet da štiti", zaključio je Kon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala