- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Amerikanci napravili eksperimentalni supersonični avion: Pojavio se snimak /video, foto/

© Flickr / Robert Sullivan/Public domainEksperimentalni supersonični avion X-59 Lokid Martina
Eksperimentalni supersonični avion X-59 Lokid Martina - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Eksperimentalni supersonični avion američke kompanije „Lokid Martin“ X-59 QueSTT, koji ta kompanija razvija za Nasu, snimljen u Teksasu. Probni letovi supertihog aviona trebalo bi da počnu sledeće godine.
Snimak eksperimentalnog aviona nastala je u Arizoni, na putu ka fabrici „Lokid Martinovog“ odeljenja „Skank vorks“ u Fort Vortu u Teksasu. Na fotografiji koju je objavio „Drajv“, a ima je i na društvenim mrežama, vidi se silueta supersoničnog aviona umotanog u plavu plastičnu foliju, na prikolici za prevoz.
„Skank vorks“ radi na ovom avionu od 2018. godine u svojoj fabrici u Palmdejlu u Kaliforniji. „Lokid Martin“ planira da napravi testni primerak koji bi prikazivao letenje pri brzinama zvuka koje bi trebalo da bude mnogo tiše nego do sada, što je od ključnog značaja za primenu supersoničnih aviona u prevozu putnika.
Kako navodi „Drajv“, eksperimentalna letelica stigla je u Teksas na strukturalna ispitivanja, pre nego što se obave prvi probni letovi u avio-bazi „Edvards“ u Kaliforniji.
Testni primerak ovog aviona napravljen je delimično od komponenti sa drugih letelica, kao što su motor, delovi propulzionog sistema, kabina, točkovi, dok je samo 10 odsto testne letelice originalno. Motor na testnom primerku je „Dženeral elektrik F414“, isti kakav se koristi u borbenom avionu F-18.
Zanimljivo je da pilot ovog aviona uopšte nema pogled ka napred, već se oslanja na sistem kamera, što je inovativni, ali potencijalno rizičan potez.
Probni letovi trebalo bi da se održavaju 2022. i 2023. godine, kada bi testni primerak preuzela NASA, glavni potencijalni kupac, kako bi sprovela svoja testiranja.
Planirano je da avion bude testiran počev od 2024, pa sve do 2026. godine iznad američkih gradova, kako bi se utvrdio nivo buke koji pravi.
„Lokid“ je imao ugovor o razvoju supersoničnog poslovnog aviona sa kompanijom „Aerion“ i on je trebalo da poleti 2023. godine, ali posle bankrota „Aeriona“, taj ugovor je propao.
„Lokid“ nije jedina kompanija koja želi da popuni prazninu u supersoničnim komercijalnim letovima, nastalu posle povlačenja „konkorda“ nakon nesreće na letu Pariz-Njujork 2000. godine i povlačenja ruskog „tupoljeva TU-144“ koji ne leti od 1999. godine. Ta dva aviona bile su jedine nadzvučne putničke letelice na svetu.
U igri su i Rusija, koja je već pravila takve avione, ali i kineska avioindustrija, koja takođe planira razvoj nadzvučne putničke letelice.
Putnički supersonični avion Tu-144 na aero-mitingu u Žukovskom - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2020
Legendarni sovjetski Tu-144: Kratka istorija prvog supersoničnog putničkog aviona na svetu
Putnički supersonični avion Tu-144 - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2020
Budućnost na pragu: Stiže demonstrator supersoničnog aviona u Rusiji
Putnički supersonični avion Tu-144 - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2017
Bitka za supersonični: Kako je ruski Tu-144 prestigao čuveni „konkord“ (foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala