Budućnost na pragu: Stiže demonstrator supersoničnog aviona u Rusiji

© Sputnik / Юriй Korolev / Uđi u bazu fotografijaPutnički supersonični avion Tu-144
Putnički supersonični avion Tu-144 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prototip putničkog aviona nove generacije koji leti brže od zvuka, mogao bi da se pojavi 2023. godine na bazi lovca MiG-29, izjavio je generalni direktor Centralnog aerohidrodinamičkog instituta (CAGI) Kiril Sipalo.
 „Prema našim proračunima i uz raspoloživost finansiranja, takav demonstrator bi trebalo da se pojavi do 2023. godine. Jasno je da je taj eksperimentalni avion jeftinije i jednostavnije izraditi na bazi aviona-donatora, s obzirom da je glavni cilj da se tokom eksperimenta leta proveri ispravnost odabranih kritičkih kategorija. Pod time se podrazumevaju: aerodinamički izgled, lokacija, oblik i veličina usisnika vazduha i tome slično“, rekao je Sipalo.

Prema njegovim rečima, najverovatnije će takav donator biti MiG-29, zajedno sa standardnim motorima i sistemima kojima je opremljen.

„Naravno, u ovom slučaju se ne može govoriti o pravom supersoničnom poslovnom avionu, već je u pitanju demonstrator“, rekao je on.

Putnički supersonični avion Tu-144 - Sputnik Srbija
Rusija postaje lider u konstruisanju supersoničnog putničkog aviona

MiG-29 je ruski, odnosno sovjetski lovac četvrte generacije, predviđen da uništava leteće objekte u svim meteorološkim uslovima.

Karakterističan je po tome što je u odnosu na sve ostale tipove sovjetskih/ruskih borbenih aviona doživeo najveću transformaciju u usavršavanju, od bazne do najsavremenije varijante.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala