- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tradicionalno obraćanje: Putin sumira 2021. godinu

© Sputnik / Maksim BlinovPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće veliku godišnju konferenciju za novinare na kojoj će sumirati rezultate rada u godini na izmaku.
„Šef države tradicionalno sumira rezultate na kraju godine, tim pre kada se radi o jednoj ovakvoj godini kao što je ova, to je posebno važno. To su i politički rezultati – imamo novi parlament, imali smo izbore, a kada je reč o međunarodnoj situaciji, znate i sami da ovako turbulentnih događaja nije bilo sigurno više decenija kao ove godine“, rekao je uoči konferencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Putin će govoriti i o ekonomskim rezultatima, uključujući posledice nepovoljnih okolnosti u svetu, stanje na gasnom tržištu i druga pitanja.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Po 17. put: Putin podvlači crtu svog rada u protekloj godini

Kako će izgledati konferencija

Za razliku od prethodne godine, obraćanje neće biti u on-lajn formatu, već će novinari Putinu moći direktno da postavljaju pitanja.
Pandemija virusa korona, ipak, je nametnula neka ograničenja, pa je sada, za razliku od ranijih godina kada je akreditaciju dobijalo i preko hiljadu novinara, taj broj ograničen na 507 uz obavezan PCR test i distancu od metar i po između stolica.
Na ulazu u izložbeno-trgovački centar „Manjež“, gde se održava konferencija, biće primenjena još jedna epidemiološka mera - medijske ekipe biće tretirane srebrnim česticama.
Koliko će razgovor sa novinarima trajati nije poznato, mada medijske kuće procenjuju – minimum četiri sata.
Podsećanja radi, godišnja konferencija je najkraće trajala 2001. godine – svega sat i po, format komunikacije bio je novina i novinari su uspeli da Putinu postave samo 22 pitanja.
Sedam godina kasnije postavljen je rekord – za četiri sata predsednik je odgovorio na oko 80 pitanja.
Kada je reč o broju novinara najviše ih je bilo 2019. godine – 1.895.
Očekuje se da će na početku konferencije Putin posvetiti pažnju pitanjima koja najviše brinu obične građane – rast cena, penzije, loše saobraćajnice u zemlji, problemi u pružanju medicinskih usluga i druga.
Kada je reč o svetskim političkim temama, nema sumnje da će se ruski predsednik biti izložen „baražnoj vatri“ novinara jer je intenzitet i značaj događaja tokom ove godine prevazišao mnoge prethodne.

Od pandemije do vojnih provokacija

Podsetimo, godinu privodimo kraju u atmosferi intenzivnih optužbi Zapada na račun Rusije da navodno priprema invaziju na Ukrajinu zbog čega mesecima gomila snage na granici sa tom zemljom. Moskva uzvraća da razmešta jedinice na sopstvenoj teritoriji i da je to njeno suvereno pravo, te da nema nikakvu nameru da napadne Ukrajinu.
Ruski predsednik i drugi ruski zvaničnici ponovo su upozorili da su opasne namere Zapada i NATO da nastave širenje na Istok pod izgovorom da moraju da se odbrane od tzv. ruske pretnje.
Zbog toga je Putin početkom decembra i zatražio pisane, pravno obavezujuće, bezbednosne garancije od NATO i SAD. Odgovor se čeka, a Moskva upozorava da ako njeni zahtevi ne budu uzeti u obzir ima puno pravo na vojni odgovor jer, kako je sam predsednik Putin rekao, Ukrajina je crvena granica za Rusiju.
Odnos sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, povlačenje sa političke scene Angele Merkel, ličnosti koja je tu scenu možda i najviše u Evropi oblikovala u poslednjih desetak godina i imala poseban odnos sa ruskim liderom, sudbina gasovoda „Severni tok 2“, stanje na gasnom tržištu – samo su neke od tema koje će se sigurno naći na dnevnom redu.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Direktna odbrana Rusije: Istorijska poruka Vladimira Putina - jednako važna kao u Minhenu 2007.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala