- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina zapretila „večnim“ sankcijama protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTabla na zgradi kompanije "Naftogas Ukrajina" u Kijevu
Tabla na zgradi kompanije Naftogas Ukrajina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Kijev čini sve kako bi nad evropskim partnerima „Gasproma“ stalno visila pretnja američkim sankcijama zbog gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je na konferenciji za štampu direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko.
Direktor ukrajinske kompanije je podsetio da se rad na gasovodu nastavio i nakon inauguracije američkog predsednika Džozefa Bajdena i da nova administracija Bele kuće nije dala nalog da se projektu uvedu sankcije. Dodao je i da je zasluga Kijeva što gasovod još nije pušten u rad.
On je podsetio na nemačko-američku izjavu o uslovima puštanja u rad „Severnog toka 2“. Između ostalog, Vašington i Berlin su se založili za očuvanje tranzita gasa kroz Ukrajinu. Takođe, Nemačka se obavezala da će tražiti sankcije u slučaju da Rusija politizuje projekat.
Vitrenko je zatim istakao da je prisustvovao sastanku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel. Prema njegovim rečima, tada su Kijevu obećali da će gasovod pustiti u rad samo u slučaju da on bude izgrađen u skladu sa evropskim zakonima.

„Nastavljamo da tragamo za mogućnostima uvođenja sankcija protiv ‘Severnog toka 2’, kako bi ta pretnja stalno visila nad projektom“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, moguće je da gasovod neće biti pušten u rad zbog američkih sankcija.

Gasovod „Severni tok 2“

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je u novembru sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Regulator je saopštio da je sertifikacija operatora gasovoda „Severni tok 2“ suspendovana sve dok „Nord strim 2 AG“, sa sedištem u švajcarskom gradu Cug, ne prenese osnovni kapital koji se odnosi na nemački segment u vlasništvo nemačke fiilijale. Zbog toga je „Nord strim 2 AG“ doneo odluku da otvori filijalu u skladu sa nemačkim zakonom, koja će postati vlasnik i operator nemačkog dela gasovoda.
Nemački regulator je objavio da odluka o „Severnom toku 2“ neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine.
Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Zaharova: Alergija na „Severni tok 2“ razlog američkih provokacija na Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala