- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Alergija na „Severni tok 2“ razlog američkih provokacija na Crnom moru

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Provokacije zemalja NATO-a u regionu Crnog mora zasnovane su, između ostalog, na „strašnoj alergiji“ Amerike na projekat „Severni tok 2“ koji je koristan za celu Evropu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Portparolka je skrenula pažnju na reči nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je ranije izjavila da ne isključuje mogućnost da bi eskalacija na granici Rusije i Ukrajine mogla da utiče na sudbinu projekta „Severni tok 2“.

„Sve provokacije Alijanse u svojoj osnovi ponovo sadrže strašnu alergiju SAD i uopšte NATO zajednice, mnogih predstavnika NATO-a, na projekat gasovoda 'Severni tok 2' koji je energetski isplativ pre svega za čitavu Evropu“, rekla je Zaharova na Jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

Prema rečima diplomate, članice Alijanse su spolja priznale da je „nemoguće da nastave da otvoreno vrše politički pritisak” i da agresivna retorika i ucene takođe nisu donele očekivani rezultat, a sada su prešle na „drugačije korake“.
„I te provokacije članica NATO-a u Crnomorskom regionu pokazuje istinitost njihovih namera“, konstatovala je Zaharova.
Komentarišući optužbe Vašingtona na račun Moskve za eskalaciju oko Ukrajine, Zaharova je istakla da će Rusija uvek biti za nešto kriva u očima Amerike.

„Shvatate, po njihovom mišljenju mi uvek grešimo. Krivi smo samo zato što su oni večno gladni. Očigledno i zbog naših resursa, naše teritorije, nezavisne spoljne politike, našeg odbacivanja mešanja u naše unutrašnje stvari i, u principu, naše podrške međunarodnom pravnom sistemu“, zaključila je ona, dodajući da će Moskva izazivati nezadovoljstvo, jer SAD „ne žele da igraju po pravilima koja su zasnovana na pravu“.

Rusija je više puta saopštila da je „Severni tok 2“, protiv kojeg se aktivno zalažu SAD i Ukrajina, komercijalni projekat koji je isplativ za Evropu i pozvala da se prestane sa pominjanjem gasovoda u kontekstu politizacije.
Moskva je povodom optužbi Zapada da Rusija navodno planira da izvrši „invaziju na Ukrajinu“ u više navrata naglasila da ne predstavlja pretnju ni za koga i da ne namerava nikoga da napadne.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
RUSIJA
Zaharova o incidentu iznad Crnog mora: Amerika i NATO ne mogu nekažnjeno da rizikuju ljudske živote
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala