- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o incidentu iznad Crnog mora: Amerika i NATO ne mogu nekažnjeno da rizikuju ljudske živote

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Civilna avijacija je bila ugrožena zbog nedavnih akcija američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Kako kaže, Amerika i NATO ne mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju ljudske živote.
„Ako je sada u vazdušnom prostoru iznad otvorenih voda Crnog mora sprečena katastrofa, to ne znači da SAD i NATO mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju živote ljudi“, istakla je portparolka ruskog MIP-a.
Ona je podsetila da, prema oceni ruskih stručnjaka, „povećan intenzitet letova aviona NATO-a u blizini granica Rusije, uključujući i iznad Crnog mora, stvara rizik od opasnih incidenata sa civilnim avionima“.
„Ruski kontrolori leta su preduzetim merama osigurali bezbedno izvođenje letova u području iznad otvorenih voda Crnog mora. S obzirom da navedeni letovi vojnih aviona bez radio-veze povlače rizike po bezbednost civilnih letelica u regionu Crnog mora, ruske vazduhoplovne vlasti će uputiti protest preko diplomatskih kanala“, dodala je Zaharova.
Ranije je iznad Crnog mora došlo do približavanja vojnog aviona NATO-a putničkom avionu „Erbas A330“, koji je leteo iz Tel Aviva u Moskvu. „Rosavijacija“ je saopštila da je avion NATO izvodio let uz intenzivno smanjivanje visine zbog čega je presekao maršrutu namenjenu civilnim avionima. Incident se dogodio 3. decembra. Kako navode u „Rosavijaciji“, američki izviđački avion nije odgovarao na pozive dispečera.
Američki vojni avioni redovno se pojavljuju iznad Crnog mora. U petak su ruski avioni Su-27 i Su-30 podignuti u vazduh kako bi ispratili izviđačke avione RC-135 i CL-600 „Artemis” i spreče povredu državne granice.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu krajem novembra je ukazao na aktiviranje zemalja NATO-a u blizini ruskih granica. On je naglasio da je Moskva u takvim uslovima prinuđena da održava borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga i razvija potencijal nenuklearnih snaga za obuzdavanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala