- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg: NATO nikada nije obećao da se neće širiti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
NATO „nikada nije obećao da se neće širiti“, proizilazi iz niza međunarodnih sporazuma, a saveznici negiraju da su takva obećanja ikada data, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg za agenciju „dpa“.
„NATO nikada nije obećao da se neće širiti. Čak i u osnivačkom aktu naše organizacije stoji da svaka evropska država može da postane članica Alijanse. Kao drugo, postoje dokumenta iz sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka – Helsinški dogovor, Pariska povelja, Osnivački akt Rusija-NATO i brojni drugi sporazumi koji jasno stavljaju do znanja da svaka država slobodno može da određuje svoju sudbinu. To je temeljni princip evropske bezbednosti koji je potpisala Rusija. To ne možemo promeniti sa nekoliko citata. Osim toga, saveznici negiraju da su nekada data takva obećanja. Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov sam je rekao da o pitanju širenja NATO-a na Istok nije razgovarano pre ponovnog ujedinjenja Nemačke“, rekao je Stoltenberg.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj pres-konferenciji osvrnuo se na ranija obećanja NATO-a da se neće širiti na Istok, rekavši da su Rusiju prevarili. On je ukazao na „pet talasa širenja NATO-a“ nakon što su „devedesetih godina rekli da se ni za inč neće pomeriti na Istok“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala