- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Izetbegović: Islamski svet se još nije digao, ali ako zatreba i oni će biti uz nas

© AP Photo / Darko VojinovicBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Lider SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je međunarodna zajednica imala niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od Bosne i Hercegovine i da joj ta zemlja nije bila u fokusu, dodajući da se nada da neće morati da dođe u situaciju da interveniše.
„Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba biće i oni tu za nas“, poručio je Izetbegović, preneo je portal „Kliks“.
Izetbegović je komentarisao i stav Budimpešte i navodnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će „problem da bude integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU“, kazao da ne veruje da predstavnik Vlade Mađarske može tako nešto da izjavi, a da nije ovlašćen.
„Za nas je nejasan taj sistem vrednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su uneli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini“, rekao je Izetbegović
Izetbegović je, gostujući na TV „BIR“, prokomentarisao i najavu Narodne skupštine Republike Srpske i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti, ocenivši da je to antidejtonska delatnost.
„Kancelarija visokog predstavnika mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno da spakuju kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju da reaguju. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da deluju Oružane snage BiH i NATO“, kazao je Izetbegović.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Predlog iz Sarajeva da se Orbanu zabrani ulazak u BiH nakon izjava o Srpskoj
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Orban: Definitivno treba da sprečimo sankcije protiv Dodika
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala