- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi otkrili 170 solarnih izbeglica

CC0 / Pixabay / Kvazar
Kvazar - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Međuzvezdani prostor je groblje izgubljenih planeta koje lebde daleko od bilo koje zvezde. Novim pristupom zasnovanim na desetinama hiljada slika prikupljenih u objektima Evropske južne opservatorije identifikovano je čak 170 potencijalnih „odmetnutih“ svetova u našem uglu galaksije.
Ako se potvrdi da je većina tih tela planete, to bi značilo da je Mlečni put prepun solarnih izbeglica.

„Moglo bi postojati nekoliko milijardi ovih plutajućih džinovskih planeta koje slobodno lutaju Mlečnim putem bez zvezde domaćina“, kaže Irv Boui, astronom iz Laboratorije za astrofiziku de Bordo u Francuskoj.

Sve planete lutalice započinju svoje postojanje u istim vrtlozima gasa i prašine koji stvaraju tipičan solarni sistem, ali neki od ovih oblaka materije mogu biti premali da bi formirali zvezdani sistem.
Koliko je ovih planeta nastalo bez zvezde, a koliko je izbačeno iz svog gnezda, odnosno iz svog solarnog sistema, teško je reći.
Pošto je izvesno da su planete, one ne sijaju žestinom zvezde. Odvojene od Sunčevog sistema, nemaju ni orbitalnu putanju koja bi ih inače identifikovala kao egzoplanetu.
Većinu njih vidimo kao rupe u prostor-vremenu jer njihova masivna tela nakratko iskrivljuju pozadinsko svetlo zvezde, prenosi Sajens alert.
Ono što nam je zaista potrebno je popriličan uzorak lutalica kojima se možemo vraćati iznova i iznova da bismo ih pratili i analizirali.
Astronomi su uspeli da pronađu tako veliki broj lutajućih planeta, navodeći činjenicu da novoformirana tela nastavljaju da zrače toplotu mnogo miliona godina posle nestanka. Nakon analize znakova niskog zračenja sa slika sa ESO-ovih moćnih teleskopa, uspeli su da prikupe ogroman broj kandidata za izgubljene svetove.
Pitanje je da li će se svi ovi kandidati pokazati kao zaista lutajuće planete. Od njih 170, moguće je da samo 70 upadne u tu kategoriju.
Studija pod nazivom „Bogata populacija slobodno plutajućih planeta“ u udruženju mladih zvezda Gornjeg Škorpijona objavljena je u časopisu „Nejčer astronomi“.
Dva Sunca – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li naše Sunce ima zlog brata blizanca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala