- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se dogodilo sa spermatozoidima: Nova naučna studija o posledicama pandemije

CC0 / Pixabay / Spermatozoidi
Spermatozoidi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Bolest kovid 19, koju uzrokuje virus korona SARS-CoV-2, smanjuje broj spermatozoida kod muškaraca za 37 odsto, usporava ih, a taj problem može kod obolelih da potraje i do tri meseca, piše u studiji koja je u ponedeljak objavljena u časopisu „Plodnost i neplodnost“.
Studija, koja još nije prošla recenziju, delo je belgijskih naučnika, a nastala je nakon što su analizirali uzorke sperme 120 muškaraca koji su bolovali od kovida s vidljivim simptomima, prenosi RT.
Učesnici ispitivanja imali su prosečno 35 godina, a naučnicima su uzorke sperme predali nakon što su u proseku 52 dana bili bez simptoma. Istraživanje je pokazalo da im je broj spermatozoida pao za 37 odsto.
Istraživači su otkrili da je uticaj kovida na mušku plodnost trajao tri meseca i da se broj spermatozoida ispitanika posle tog perioda vratio u normalu. Naveli su i da su spermatozoidi tokom tog perioda izgubili 60 odsto od početne pokretljivosti.

„Parovi koji žele decu moraju da znaju da kvalitet sperme nakon kovida 19 nije optimalan“, stoji u studiji.

Međutim, istraživači dodaju da je potrebno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdio dugoročan učinak kovida na plodnost.
Od ranije je poznato da drugi virusi, poput gripa, mogu da oštete spermu. U slučaju gripa, naučnici su mišljenja da do oštećenja može da dođe zbog čestih visokih temperatura koje grip izaziva. Kada je reč o kovidu, veruje se da kvalitet sperme pada zbog imunološkog odgovora tela na virus.
U studiji objavljenoj u časopisu „Plodnost i neplodnost“ stoji da postoji povezanost između velikog broja antitiela na kovid u krvi i sperme lošeg kvaliteta.
Istraživači su takođe utvrdili da postoje i „snažni dokazi“ da se kovid 19 ne može preneti seksualnim putem, odnosno spermom.
Spermatozoidi - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Upozorenje eksperta: Pogubni efekti hemikalija iz plastike na reproduktivne organe i muškaraca i žena
Trudnica - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Alarmantni rezultati istraživanja: Korona preti da uništi čovečanstvo i nakon što je iskorenimo
Vruća pica na stolu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2020
Nauka kaže: Picom do bujnije i kvalitetnije sperme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala