- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Status veroučitelja vidim kao ličnu moralnu obavezu

© Sputnik / Lola Đorđević Patrijarh Porfirije
 Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je regulisanje statusa veroučitelja u školama u Srbiji otvoreno pitanje koje vidi kao ličnu moralnu obavezu i da je siguran da će odgovarajući model za njegovu realizaciju biti nađen uskoro.
Patrijarh Porfirije uručio je u sredu zahvalnice za doprinos unapređenju pravoslavnog obrazovanja u vaspitanja u Srbiji izabranim direktorima osnovnih i srednjih škola, veroučiteljima i novinarki „Sputnjika Srbija“ Senki Miloš u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.
Svečanost je održana povodom dve decenije od uvođenja verske nastave u obrazovni sistem Srbije, a prisustvovao joj je i ministar prosvete Branko Ružić.

Status veroučitelja u Srbiji

Patrijarh je tom prilikom napomenuo da se gotovo svi ciljevi obrazovanja u Zakonu o obrazovanju sažimaju u verskoj nastavi i podsetio da je pitanje verske nastave u Srbiji izvan politike i bilo čega drugog i da nekadašnji premijer Zoran Đinđić, u vreme uvođenja tog predmeta, nije kalkulisao.
„Rekao bih samo to da ono što ima nešto brži početak nosi u sebi određene manjkavosti. Jedna od tih manjkavosti je status veroučitelja u školama. Mi smo započeli razgovore sa ministrom i ministarstvom na tu temu. Mnogo je ovo ministarstvo do sada učinilo uopšte na planu crkvenog obrazovanja, ali razgovarali smo i o statusu veroučitelja. To je otvorena tema“, istakao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh Porfirije istakao je da status veroučitelja u školama u najmanju ruku treba da bude isti kao i kod ostalih nastavnika i da možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije.

„Ja sam siguran, s obzirom da smo otvorili to pitanje i da to vidim kao ličnu moralnu obavezu prema veroučiteljima, mnogi su bili i moji student, da ćemo uskoro naći odgovarajući model da ovu našu ambiciju i istinsku potrebu realizujemo što pre, a da time ni na koji način ugrozimo bilo koga i bilo šta. Moram da istaknem da crkve i verske zajednice u Srbiji, kao i na mnogim drugim poljima, imaju međusobno razumevanje i podršku i sarađuju i na ovom planu.”, kazao je patrijarh Porfirije.

„Otvorite vrata deci“

On se zahvalio direktorima škola i poželeo im da im Bog da snage da rade na izgrađivanju što je moguće boljeg kolektiva, zato što će, kako je rekao, onda i rezultati svakog od njih na planu rada sa decom biti mnogo bolji.
„Hvala ministru prosvete, direktoru Uprave, svima vama što ste došli ovde. Molim vas da, koliko god je do vas i bez propagande naravno i bez ideje da bilo kome bilo šta namećemo ili da vi namećete, otvorite vrata za decu koja dolaze da pohađaju versku nastavu i da se ne trudite da svesno ili nesvesno sprečavate bilo koga, ukoliko roditelji dece i sama deca imaju potrebu za verskom nastavom, a bilo je i takvih slučajeva. Hvala Bogu, to su izuzeci koji u ovom slučaju nisu pravilo“, rekao je patrijarh je Porfirije.
Krštenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Veronauka u Srbiji na tankom ledu, a veroučitelji prokaženi – patrijarh povukao iznuđen potez
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
SRBIJA
Ministarstvo prosvete za Sputnjik: Rešavaćemo probleme sa veronaukom na koje je ukazao patrijarh
Štrajk prosvetara - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
SRBIJA
Verski poglavari državnom vrhu: Veronauka da bude obavezan izborni predmet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala