- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Dnevni avaz“: Dodik glavni osumnjičeni u slučaju „rušenje BiH"

© AP Photo / Amel EmricPredsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi istragu protiv 13 osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično delo napad na ustavni poredak BiH, a prvoosumnjičeni za, kako se navodi, rušenje države je lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, piše portal sarajevskog Dnevnog avaza.
Pozivajući se na svoja saznanja u toj pravosudnoj instituciji, Avaz piše da se Dodik sumnjiči da je počinio krivično delo "udruživanje radi vršenja krivičnih dela", u vezi s krivičnim delima "napad na ustavni poredak" i "protivzakonito formiranje vojnih snaga".
Osim njega, na spisku osumnjičenih su, navodi se, i Željka Cvijanović, predsednica RS, zatim Radomir Višković, premijer RS, Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS (NSRS).
Tužilaštvo BiH za napad na ustavni poredak sumnjiči i predsednike klubova poslanika u NSRS Petra Đokića, Nenada Stevandića, Dragana Čavića, Darka Banjca, Igora Žunića, Dalibora Stevića, Spomenku Stevanović, Marinka Dragišića i Diku Cvjetinovića.
Citirajući naredbu za sprovođenje istraga, Avaz piše da je ova grupa, sa Dodikom na čelu, sredinom ove godine, učestvovala u pripremi seta zakona iz oblasti odbrane, pravosuđa, bezbednosti i indirektnog oporezivanja, kojim bi u, kako se navodi, "neustavnoj i nezakonitoj proceduri" entitetski organi stavili van snage zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH".
"Sve s ciljem promene ustavnog poretka BiH i svrgavanja njenih najviših institucija, te umanjenja odbrambene moći BiH ukidanjem Oružanih snaga BiH, kao i urušavanja celokupnog sigurnosno-pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine i ugrožavanja ekonomske stabilnosti cele države", stoji u naredbi u koju je, kako se navodi, Avaz imao uvid.
Osim toga, kako je navedeno, Milorad Dodik je organizovao grupu ljudi u cilju počinjenja krivičnih dela propisanih zakonom BiH tako što je "pretnjom fizičkom silom pokušao da promeni ustavni poredak BiH i svrgne najviše institucije BiH, a Višković, Đokić, Cvijanović, Čubrilović, Stevandić, Banjac, Čavić, Žunić, Stević, Stevanović, Dragišić i Cvjetinović postali su pripadnici organizovane grupe ljudi, udružene u cilju počinjenja krivičnih dela propisanih zakonom BiH".
U naredbi je, prenosi Avaz, navedeno da je Dodik 18. oktobra, kao učesnik 29. posebne sednice Vlade Republike Srpske, "u cilju ostvarivanja izrečenih pretnji upotrebom fizičke sile, radi svrgavanja najviših institucija BiH, podstrekavao Vladu RS i druge za sada nepoznate osobe da pripremaju: materijale, informacije, zaključke i druge akte, kao pripremne radnje na pripremanju povlačenja saglasnosti kojima je Republika Srpska dala saglasnost, a potom BiH preuzela nadležnost od entiteta".
"Iako je znao da se zakoni donošeni na nivou BiH mogu menjati samo u zakonodavnoj proceduri, unutar institucija BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH", navodi se i dodaje da su 10. decembra ove godine usvojene navedene informacije sa zaključcima iz kojih proizlazi da Republika Srpska povlači ranije prenete nadležnosti.
Do sada su kao svedoci saslušani lideri parlamentarne opozicije Goran Selak, Mirko Šarović i Nenad Nešić, a danas će svedočiti Branislav Borenović.
Za sutra je planirano saslušanje Nebojše Vukanovića, a potom Dragan Lukača i Antuna Kasipovića.
Avaz saznaje da Tužilaštvo osumnjičene neće pozivati na ispitivanje, barem u ovoj fazi postupka, preneo je Tanjug.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Dodik: Pokušaj da se sahrani Srpska, zabranićemo njihovo delovanje /video/
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Željka Cvijanović: Specijalni rat se prenosi i na međunarodni nivo
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Brisel „ispravlja“ sporni Inckov zakon – objavio „Gardijan“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala