- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski premijer: Vlada nije razmatrala razmeštanje dodatnih snaga NATO-a u zemlji

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Bugarska vlada nije razmatrala pitanje razmeštanja dodatnih snaga NATO-a na teritoriji zemlje, izjava ministra odbrane, koji je rekao da ne vidi potrebu za tim, predstavljaju njegovo lično mišljenje i ne odražavaju zvaničan stav Sofije, izjavio je premijer Bugarske Kiril Petkov.
„Mogu da vam saopštim vrlo konkretno – o ovoj temi se nije razgovaralo ni na Savetu ministara, ni sa našim partnerima. Izjave na ovu temi su lično mišljenje ministra koje ni na koji način ne izražava zvaničan stav Vlade“, istakao je Petkov, prenosi portal „Njuz.bg“.
Petkov je napomenuo da će Bugarska nastaviti da bude aktivan i lojalan član NATO-a i da će se u svim odlukama to uzimati u obzir. Istovremeno, prema njegovim rečima, za rešavanje problema na istočnoj granici Bugarske potrebno je što više koristiti mirna sredstva i diplomatiju.
Ranije je ministar odbrane Bugarske Stefan Janev izjavio da smatra da nije potrebno da se na teritoriji njegove zemlje raspoređuju dodatne snage NATO-a, kao odgovor Rusiji. Prema rečima ministra, takvi razgovori i stav „mogu dovesti do neželjenog povećanja napetosti u regionu“.
Prethodno je nemački list „Špigl“ objavio da je šef Združenih snaga NATO-a u Evropi američki general Tod Volters predložio da se kontingent Alijanse poveća u Bugarskoj i Rumuniji.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
RUSIJA
Bela kuća: Razmatramo pojačanje istočnog krila NATO-a u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala