- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Razmatramo pojačanje istočnog krila NATO-a u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Vašington razmatra dodatno raspoređivanje trupa na rotacionoj osnovi na istočnom krilu NATO-a u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Ako se prisetimo 2014. godine, mnogi saveznici u NATO-u su bili usmereni na povećavanje svog prisustva u regionu i dodatno raspoređivanje trupa na rotacionoj osnovi“, odgovorila je Psaki na pitanje novinara tokom brifinga da li postoji plan za slanje američkih snage na istočno krilo Alijanse.

Ona je dodala da su SAD takođe direktno angažovane u dijalogu sa Ruskom Federacijom i Ukrajinom kako bi diplomatskim putem rešile svoje nesuglasice.
„Iz dana u dan radimo na tome da kanali diplomatske saradnje ostanu otvoreni, u dijalogu smo sa Evropljanima, ali i direktno sa Ukrajincima i Rusima i nastavljamo da razmatramo diplomatski put rešavanja sukoba i da ga pratimo“, konstatovala je Psaki.

Kuleba i pomoćnica Blinkena usaglasili stavove o Rusiji

Portparolka Bele kuće je podsetila da je pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid trenutno u Kijevu, a da će zatim u utorak otići u Moskvu na pregovore sa ruskim zvaničnicima. Prema rečima Psaki, Donfridova će tokom posete razgovarati o „gomilanju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom“ i podsetiće na privrženost Vašingtona suverenitetu Ukrajine. Posle posete Rusiji pomoćnica će otputovati u Brisel da razgovara o situaciji sa američkim saveznicima u NATO-u i partnerima iz EU, dodaje portparolka.
Istovremeno, pres-služba ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova prenela je da je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba „usaglasio stavove” sa Blinkenovom pomoćnicom uoči njenog odlaska u Rusiju. Kako se navodi, američka strana se složila sa principom „nema odluka o Ukrajini bez Ukrajine“, koje je pomenuo Kuleba. MIP dodaje da je Donfridova potvrdila spremnost SAD da zajedno sa Kijevom i evropskim saveznicima dalje implementiraju sveobuhvatni paket obuzdavanja Rusije na temu potencijalne eskalacije oko Ukrajine.
U poslednje zemlje se iz zapadnih zemalja, kao i Ukrajine, čuju izjave o mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je takve informacije praznom i neosnovanom eskalacijom napetosti, ističući da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju. On pri tome nije isključio mogućnost provokacija kojima bi se opravdale ovakve izjave i upozorio je da će pokušaji da se kriza na jugoistoku Ukrajine reši vojnim putem imati ozbiljne posledice.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Blinken: Rusija namerava da destabilizuje situaciju u Ukrajini, NATO će pojačati istočno krilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala