- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ministar odbrane na meti snažnih kritika jer nije podržao dolazak trupa NATO-a u zemlju

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Premijer Bugarske Kiril Petkov smatra da izjava ministra odbrane Stefana Janjeva, da nije potrebno da se u zemlju rasporede dodatne NATO snage, njegov lični stav.
Ministar odbrane je izjavio da je neophodno da se pažljivo prate akcije Rusije na istočnom krilu NATO-a, međutim, napomenuo je da bi raspoređivanje snaga NATO u Bugarskoj dovelo do eskalacije napetosti.
Prema rečima premijera, to je izjava Janjeva i ne predstavlja stav države.

„Pitanje o povećanju vojnog prisustva NATO u Bugarskoj nije razmatrano ni u Savetu ministara ni sa partnerima. Stav ministra odbrane o tome da nema potrebe da se vojno prisustvo poveća je njegov lični stav. Mi smo aktivan član NATO-a, ali verujemo da je probleme bolje rešavati diplomatijom i mirnim putem“, izjavio je Petkov nakon zasedanja Vlade.

Predsednik parlamentarne grupe „Demokratska Bugarska“ Hristo Ivanov je takođe tražio da se ministar odbrane Stefan Janjev pozove u parlament kako bi objasnio svoj stav.
Ivanov je razočaran izjavom ministra. Prema njegovim rečima, Bugarska ne može sebi da dozvoli da sačuva neutralnost prema „ekspanzionističkoj politici Kremlja“ na Istoku.

„Demokratska Bugarska“insistira onome šta je dogovoreno u koalicionom sporazumu (sporazum između ‘Demokratske Bugarske’, ‘Nastavićemo sa promenama’, ‘Bugarska socijalistička partija’ i ‘Postoji takav narod’) u njegovoj preambuli: Bugarska mora da razvija svoje potpuno učešće u NATO-u, ali ne formalno, već kao njen aktivni član“, izjavio je Ivanov.

Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
RUSIJA
Bela kuća: Razmatramo pojačanje istočnog krila NATO-a u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala