- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Biće još vrelije“: Kina ponovo uključila „veštačko Sunce“

CC0 / Unsplash/Jonathan Borba / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Kina je pokrenula novu rundu fuzionih eksperimenata na naprednom superprovodljivom tokamaku (mašina za proizvodnju toroidalnog magnetnog polja za razgraničenje plazme ili fuzijski reaktor), poznatom i kao EAST ili „kinesko veštačko Sunce“.
Eksperimenti na „veštačkom Suncu“ počeli su da se sprovode na Hefei institutu za fizičke nauke, objavila je agencija Sinhua.
Song Juntao, zamenik direktora Instituta, rekao je da je cilj eksperimenta usmeren ka unapređenju pomoćnog sistema grejanja, kako bi „veštačko Sunce“ postalo još vrelije i izdržljivije.
Očekuje se da testiranje traje oko pola godine.
EAST reaktor dizajnirane je da oponaša proces nuklearne fuzije, kakav se odigrava na Suncu. Otkako je pušten u rad 2006. godine, postao je otvorena platforma za kineske i međunarodne naučnike koji izvode eksperimente u vezi sa fuzijom.
Do sada je „veštačko Sunce“ postavilo nekoliko rekorda u postignutoj dužini magnetnog zadržavanja izuzetno vrele plazme. U junu ove godine, EAST je dostigao temperaturu od 160 miliona stepeni Celzijusa, što je deset puta toplije od Sunca.
EAST je jedan od tri tokamaka koji su u upotrebi u Kini i deo je Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), internacionalnog istraživačkog i inženjerskog projekta na polju nuklearne fuzije. Taj projekat podrazumeva izgradnju najvećeg nuklearnog fuzijskog reaktora do 2035. godine, koji će se nalaziti u Francuskoj, prenosi RT.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Može li novi poduhvat kineskog „Veštačkog Sunca“ – zauvek da promeni svet koji znamo
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Oživela sovjetska ideja koja može da spasi planetu – da li će Veštačko Sunce „obasjati“ i Srbiju?
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2020
Veštačko Sunce u srcu Evrope: Prave ga najveće sile i može da promeni istoriju /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala