Oživela sovjetska ideja koja može da spasi planetu – da li će Veštačko Sunce „obasjati“ i Srbiju?

CC0 / / Planeta Zemlja i Sunce
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klimatskim promenama nazire se kraj s „izlaskom“ Veštačkog Sunca, fuzionog nuklearnog reaktora, koji bi trebalo da stvori više energije nego što potroši, čime bi čovečanstvo lišio korišćenja nafte, uglja i nuklearnih elektrana. Iako čovečanstvu uliva nadu, malim zemljama, poput Srbije, ova tehnologija mogla bi da bude van domašaja.

Montiranje međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), poznatog kao Veštačko Sunce, počelo je u Francuskoj, a projekat izvode najveće svetske sile: Rusija, Kina, SAD, Evropska unija, Japan, Indija i Južna Koreja.

Eksperimentalni rad počeće za pet godina, a punu snagu trebalo bi da dostigne 2035. Suština projekta je da se nuklearnom fuzijom, procesom koji se odvija na Suncu, dobije neograničen izvor energije, koja ni na koji način neće zagađivati okolinu.

Veštačko Sunce – nada za čovečanstvo i spas za planetu

Naučni novinar sa Instituta za fiziku Slobodan Bubnjević za Sputnjik objašnjava da se, za razliku od fisionog, tokom fuzionog procesa dva lagana jezgra atoma spajaju u teže, što dovodi do oslobađanja ogromne količine energije.

„To oslobođenje energije je takvog reda veličine da nije uporedivo ne samo s onim što nam je dostupno od drugih tehnologija, nego je za red veličine veći nego u slučaju fisionih reaktora. Kada smo pre pedesetak godina shvatili da je to moguće, tu je čoveku pružena prilika da dobije elektrane koje mogu da zamene na desetine ovih konvencionalnih, fisionih reaktora“, napominje Bubnjević.

Elektrana će proizvoditi 500 megavata energije iz uloženih 50 megavata za zagrevanje. Srž eksperimenta je cilindar težak 23.000 tona u kom superprovodljivi magneti treba da zadrže plazmu temperature 150 miliona stepeni Celzijusa dovoljno dugo da bi se ostvarila fuzija.

Pozitivna primena nuklearne fuzije

Za razliku od destruktivne primene fuzionog procesa, koja izaziva eksploziju termonuklearnih bombi, ova primena bi čovečanstvu donela veliku dobrobit. Ako eksperiment uspe, Veštačko Sunce moglo bi da zameni veliki broj fisionih reaktora i dovede do jeftine proizvodnje energije, čime bi se rešio i problem klimatskih promena.

„Ovakva energija kao gorivo koristi vodu, odnosno vodonik. Ne očekuje se da će zagađivati neposredno okruženje ni planetu Zemlju uopšte, a davaće izvanrednu količinu energije, kakvu do sad nismo imali, što je Solomonsko rešenje situacije u kojoj se nalazimo s klimatskim promenama. Razvoj ovakvog reaktora nema nikakve veze sa vojnom primenom. On je korisna stvar za čoveka, dok fuzione bombe predstavljaju najstrašniji proizvod koji je čovek napravio“, objašnjava Bubnjević i dodaje da bi ova tehnologija mogla reši problem klimatskih promena za do dve decenije.

Energija Veštačkog Sunca u početku neće biti pretvarana u struju, već će služiti da se ispita mogućnost primene fuzije u proizvodnji energije. Ipak, Bubnjević veruje da neće proći mnogo vremena do komercijalizacije ove tehnologije, ako bude funkcionisala kako treba.

„Oni koji su deo te kolaboracije će sigurno zajednički eksploatisati tu vrstu energije onog trenutka kad se pokaže da je tehnologija dostupna. Samo je pitanje koliko će godina proći do tog trenutka. To neće ostati neiskorišćeno, jer u odnosu na sadašnje cene u energetici, to deluje kao besplatan način da dobijate energiju“, smatra Bubnjević.

Male nade za male zemlje

Bubnjević ističe da je razvijanje ove tehnologije skupo i veoma zahtevno i da je zbog toga Veštačko Sunce međunarodni projekat, te ukazuje na potencijalnu manu ove tehnologije u budućnosti – nedostupnost malim zemljama.

„Male države, poput naše, ne mogu da se nadaju da naprave tu vrstu reaktora, mada, ma koliko bilo skupo, sve počiva na odluci vlasti neke manje zemlje. Ako žele da se upuste u to, one će nakon 10 ili 20 godina moći sebi da priušte tu tehnologiju i koriste njene benefite, ali i preuzmu rizike. S druge strane, fuzioni reaktor će biti vrlo teško dostupan za izgradnju u maloj državi“, ističe Bubnjević.
Prvi do rešenja – sovjetski fizičari

Mašina poznata kao tokamak, koja je zapravo fuzioni reaktor, biće najveća na svetu, a urađena je po zamisli koju su razvili sovjetski fizičari.

„Sovjetski savez je prvi uspešno došao do održivog rešenja, tako što je koristio izuzetno snažna magnetna polja, koja stvaraju posudu u kojoj stoji radno telo reaktora. To je sredinom 20. veka dovelo do značajnog napretka u pogledu buduće primene fuzione energije“, predočava Bubnjević i dodaje da je osamdesetih godina jedan od kandidata za lokaciju izgradnje Veštačkog Sunca bila i – Jugoslavija.

Projekat Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora koštaće 25 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala