- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Modernizacija ruske nuklearne trijade na najvišem nivou u istoriji

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Modernizacija nuklearne trijade Ruske Federacije dovedena je na najviši nivo u istoriji – iznosi 89,1 odsto, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na proširenom zasedanju kolegijuma vojnog resora.

„Kao rezultat velikog i svrsishodnog rada koji se sprovodi pod vašim rukovodstvom, Vladimire Vladimiroviču, nivo moderznizacije u nuklearnoj trijadi je doveden na najviši nivo u čitavoj istoriji njenog postojanja – čak 89,1 odsto“, obratio se Šojgu ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Prema njegovim rečima, unapređuju se i sposobnosti vazduhoplovne i pomorske komponente nuklearne trijade.
„Nuklearne snage strateške avijacije dopunjene su sa četiri modernizovana strateška nosača raketa Tu-95MS. Mornarica je dobila još jednu podmornicu na nuklearni pogon projekta 'Borej-A' naoružanu balističkim raketama 'Bulava'“, dodao je ministar.
Ruske vazdušno-desantne snage su, kako kaže, 2021. godine dobile skoro 500 jedinica nove i modernizovane opreme. Opremljenost ruske vojske i mornarice savremenim naoružanjem iznosi 71,2 odsto, naveo je.
On je napomenuo da su državna testiranja hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ pri kraju i da će njene serijske isporuke početi 2022. godine.
Ruski ministar je saopštio i da je u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije formiran prvi specijalni avijacijski puk lovaca MiG-31K sa hipersoničnim raketama „Kinžal“.
Istovremeno, Šojgu je konstatovao da su ruske Oružane snage ispunile sve zadatke planirane za 2021. godinu i da su njihove borbene mogućnosti povećane za 12 odsto.
„Obezbeđen je planirani nivo održanja odbrambene sposobnosti zemlje“, kaže ministar.
Prema njegovim rečima, primena svih zaključenih ugovora osigurala je isporuku više od pet hiljada primeraka osnovnog naoružanja, a ispravnost borbene tehnike ostala je na nivou od 95 odsto.
Ove godine je ukupan obim kapitalnih investicija prenetih korisnicima iznosio više od 155 milijardi rubalja, čime je značajno smanjen obim nezavršene izgradnje, dodao je ruski ministar.

Prioritetni zadaci za narednu godinu

Ministar odbrane je saopštio prioritetne zadatke za 2022.godinu.

„Staviti na borbeno dežurstvo strateških raketnih snaga 21 lanser sa interkontinentalnim balističkim raketama 'Jars', 'Avangard' i 'Sarmat'“, rekao je Šojgu.

Sledeće godine planirano je da se vazduhoplovnim strateškim nuklearnim snagama isporuče dva aviona strateška nosača raketa Tu-160M, a planirano je i primanje u sastav flote podmornice na nuklearni pogon „Borej-A“ „Generalisimus Suvorov“, a Vazdušno-kosmičke snage dobiće pet divizijskih kompleta PVO sistema S-400 „Trijumf“.
Planira se i isporuka više od hiljadu jedinica savremenog oklopnog i artiljerijskog oružja kopnenim snagama, Vazdušno-desantnim snagama i obalskim snagama mornarice.
Šojgu je precizirao da će u sastavu ruske mornarice 2022. godine biti još pet podmornica, 11 brodova, tri borbena čamca, a planirana je i isporuka dva obalska raketna sistema ruskoj vojsci.
Ruski ministar je dodao i da su pokušaji Zapada da izoluje Rusiju na svetskoj sceni uzaludni.
„Ministarstvo odbrane sarađuje sa oružanim snagama 109 zemalja sveta. To jasno pokazuje uzaludnost pokušaja zapadnih zemalja da izoluju Rusiju na međunarodnoj sceni“, zaključio je Šojgu.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Putin: Ruska nuklearna trijada drastično ojačana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala