- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Učešće bivših republika SSSR-a u programima NATO-a nije isto što i integracija

© AFP 2023 / RAIGO PAJULAVojnici na zajedničkim vojnim vežbama zemalja NATO-a u Estoniji
Vojnici na zajedničkim vojnim vežbama zemalja NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Učešće zemalja bivšeg SSSR-a u programima sa NATO-om ne treba porediti sa integracijom u političku i vojnu infrastrukturu Severnoatlantske alijanse, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Na pitanje da li se razgovaralo o stavu Rusije prema vojnoj saradnji NATO-a sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza sa nekim od saveznika, uključujući Kazahstan i Jermeniju, i koliko je po njegovom mišljenju učešće u takvim programima dozvoljeno bivšim saveznim republikama, Peskov je odgovorio da je „učešće u programima partnerstva – jedna, a integracija u političku i vojnu infrastrukturu Severnoatlantske alijanse – druga stvar“.
„To su potpuno različite stvari. Vi znate da nas sa većinom zemalja koje se nalaze na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza vezuju savezničke obaveze u okviru ODKB-a i drugih struktura i u okviru toga, naravno, sve to je više puta razmatrano i diskusije se nastavljaju“, rekao je on.
Odgovarajući na pitanje da li Rusija smatra učešće u takvim programima bivših sovjetskih republika dozvoljenim, Peskov je rekao da to zavisi kako od konkretnih programa, tako i od prirode i dubine učešća u njima.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
NATO je već „upuzao“ u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala