- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sukob generacija, Evrope i „ostatka sveta” – ima li mesta za „radikalne promene”?

© AP Photo / Peter DejongPredsednik FIFA Đani Infantino
Predsednik FIFA Đani Infantino - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Svetska fudbalska federacija (FIFA) najavila je da bi Svetsko prvenstvo u fudbalu moglo da se održi na svake dve, umesto kao dosad na svake četiri godine, kako bi se generisao veći profit, uz mogućnost da na elitnoj smotri nastupe i reprezentacije država koje nisu imale priliku to da urade, ali se UEFA protivi „radikalnim promenama”.
FIFA je objavila istraživanje u kom se navodi da 133 od 211 reprezentacija članica nikada nije učestvovalo na završnom turniru te da se veruje da bi ideja o dvogodišnjem ciklusu povećala kvalitet međunarodnog fudbala i otvorila nove prilike.
U istraživanju je navedeno da bi inovacija donela rast globalnog bruto-društvenog proizvoda od najmanje 150 milijardi evra, u 16-godišnjem ciklusu, kao i da bi otvorilo prostor za oko dva miliona radnih mesta sa punom satnicom.
Ideju je predstavio predsednik FIFA Đani Infantino.
„Postoji mnogo protivnika naše ideje, ali ima i mnogo pozitivnih reakcija. FIFA je telo koje radi na globalu i zasad prikupljamo reakcije i gledišta. Ne možemo da kažemo svetu da je fudbal globalni sport i da treba da nam se da njihov novac. Ja razumem da postoje države u kojima se Svetsko prvenstvo, zbog broja okupljenih kvalitetnih fudbalera dešava dvaput nedeljno, ali neki kontinenti nikada nisu videli najbolje fudbalere“, istakao je Infantino.
Kako je istakao, istraživanje je sprovedeno kroz anketu u kojoj je učestvovalo više od 100.000 ljudi iz 140 država.
„Dobili smo rezultate koji ukazuju na to da mlade generacije žele češća Svetska prvenstva. Naš posao je da gledamo na sve, a moj posao je da prikupim mišljenja svih i da razmislim o tome šta je dobro za fudbal“, rekao je Infantino.
Protivnički glasovi za ideju stižu iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) koja je upozorila na „duboko negativan ishod“ ideje, a u anketama je navedeno i da bi trebalo obratiti pažnju na potrošnju fudbalera.
„Nezavisna studija je zaključila da ideja FIFA dovodi u opasnost evropske fudbalske saveze, konfederacije, ali i fudbalere. Turniri takvog intenziteta ne mogu da se događaju na godišnjem nivou bez da imaju uticaj na mentalnu i fizičku iscrpljenost fudbalera koji bi morali da igraju još jedan turnir po sezoni, ako se kvalifikacioni ciklusi budu dešavali u jednom ili dva duga bloka. Povećanje završnih turnira i smanjivanje kvalifikacija bi učinilo već zgusnut kalendar daleko gorim, za one koji učestvuju, dok bi oni koji ne bi učestvovali imali ogromne pauze – to znači gubljenje relacije sa navijačima zbog dugih perioda bez utakmica“, navela je UEFA.
Evropa, prema anketi, ne želi promenu, manje od polovine ispitanika je glasano za, a najveći protivnici su u Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj, dok je najveća podrška pružena iz zemalja Afrike i Azije.
Takođe, mlađi ljubitelji fudbala su za, stariji protiv, uz obrazloženje da bi dvogodišnje Svetsko prvenstvo učinilo da to takmičenje izgubi draž.
„Prestiž takmičenja ne bi bio poljuljan, nije ono prestižno jer je retko već ima takav status zbog uticaja na svet. Suštinski, ekonomski uticaj bi bio veliki, kolač bi porastao i to bi nam omogućilo veće investicije u fudbal širom sveta“, zaključio je Infantino.
Sa druge strane, UEFA se u izveštaju pozvala i na procenu Međunarodnog olimpijskog komiteta da bi dupliranje Svetskog prvenstva imalo negativan uticaj i na druge sportove, s obzirom na to da bi njihovi događaji pali u drugi plan.
Takođe, UEFA je procenila da bi prihodi za evropske fudbalske saveze, na četvorogodišnjem nivou, pali za i do tri milijarde dolara i navodi da bi radikalne promene mogle da budu predstavljene samo ako su rezultat jasnih i nedvosmislenih benefita za sport i njegove učesnike.
Gasprom-arena u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SPORT
EA gubi ekskluzivno partnerstvo od FIFA – objašnjeno i zašto
Predsednik FIFA Đani Infantino - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
SPORT
Da li je ovo rešenje za Bliski istok: „Zašto da ne sanjamo?“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Evropa i svet imaju važan zahtev za Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala