- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bošnjaci bacaju na sto famozni drugi memorandum SANU — koji ne postoji

© Sputnik / Lola Đorđević SANU
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Memorandum SANU postao je za bošnjačku političku elitu kao što su Protokoli sionskih mudraca za antisemite. Kad god je potrebno dokazati da Srbi kuju zaveru protiv nekoga, Memorandum iz 1986. izvlači se iz rukava kao adut. Poslednji je to učinio Denis Zvizdić.
Zvizdić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zapravo je u optužbi da rukovodstvo Republike Srpske sprovodi instrukcije SANU, ukazao na postojanje famoznog „drugog Memoranduma SANU“, nepostojećeg dokumenta izmišljenog na početku druge decenije XXI veka.
Ovaj bivši član SDA, nije usamljen u poređenju ponašanja srpskog člana Predsedništva BiH sa famoznim „drugim Memorandumom“. Od 2012. to rade gotovo svi bošnjački mediji, pa i neki inostrani.
„Drugi memorandum“ služio je i u kovanju teorija zavere po kojoj su svi izrazi nezadovoljstva, poput litija u Crnoj Gori u skladu sa njegovim „instrukcijama“. Čak je i napad na srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015. doveden u vezu sa ovim navodnim dokumentom.
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
REGION
SANU reagovala na neistine Sarajeva o Dodiku
Tako, pored globalnih teorija zavere, poput onih da svetom vladaju Jevreji ili masoni iz jednog centra ili da nam posle pandemije sledi „veliki reset“, regionom vlada i jedna lokalna – Srbi, uz pomoć instrukcija SANU žele da ovladaju regionom.

Protokoli sionskih mudraca na bošnjački način

Zašto i kako je Memorandum postao bauk, pa čak ima i „naslednike“ odgovara jedan od autora Memoranduma iz 1986, onog autentičnog, akademik Vasilije Krestić.
„Sve što godi Srbiji, sve što Srbija treba da radi za svoje dobro, za napredak, odmah se žigoše kao „Memorandum“, koji je pretvoren u strašilo. Tako da i ovim izjavama sada, unapred se svi zastrašuju da bi se zaustavilo bilo kakvo napredovanje Srbije“, smatra on.
„Drugi memorandum“ je, dodaje Krestić, glupost.
„I time oni plaše sve one koji se na bilo koji način približavaju Srbiji i koji je bilo gde i u bilo čemu podržavaju“, ističe on.
U celoj furtutmi fali još samo aktiviranje nekog novog Načertanija. Međutim, da bi oživeli Načertanije, trebalo bi oživeti i njegovog tvorca, Iliju Garašanina, zaključuje Krestić.

Fama o memorandumu logična u borbi protiv Srba

Teorija zavere u čijem je centru Memorandum SANU je, prema rečima direktora Instituta za evropske studije Miše Đurkovića logična.
„Od kraja osamdesetih i početka devedesetih konstruisana je jedna priča, koja je napravljena vrlo logično, sa vrlo jasnim ciljem i idejama. To je priča o tome kako Srbi prave Veliku Srbiju, a Velika Srbija je to što Srbi žele da žive u jednoj državi, pa hoće da govore isti jezik, pa hoće da pišu ćirilicom ili da idu u crkvu. To što Srbi žele da imaju jedinstven identitet, uvek se definiše na isti način. U Evropi se to naziva manjinska ili nacionalna prava i svi imaju pravo na njih. Ali za Srbe toga nema. To je vrlo jasno konstruisano na Zapadu sa idejom suzbijanja Srba i to je stari plan da se Srbi svedu samo na prostor centralne Srbije“, kaže on.
Upravo fama o Memorandumu služi za legitimisanje ove ideje, dodaje Đurković. Ponavljanje mantre o Memorandumu kao o ideološkoj podlozi za stvaranje velikosrpske države događa se u trenutku kada se na prostor Balkana pokušava da se vrati ekipa koja je u praktičnom smislu stajala iza ideje o suzbijanju Srba – poput Kristofera Hila ili Gabrijela Eskobara, uz novu nemačku vladu koja će, sa Analenom Berbok kao šeficom diplomatije, prema rečima našeg sagovornika, biti izrazito antisrpska.
„Tako da njihovi lokalni podizvođači ili oni koji se nadaju da ponovo mogu da iskoriste „velikog brata“ da šamaraju redom, prosto ponavljaju stare priče jer druge ne mogu da izmisle, niti misle da treba da izmišljaju“, navodi Đurković.
Denis Zvizdić je, u podsećanju na „instrukcije Drugog memoranduma SANU“, naveo sedam „instrukcija“ kojih se od 2012. navodno drže rukovodstva Srbije i Srpske. Među njima su infrastrukturno uvezivanje Srpske i Srbije, destabilizacija država u okruženju Srbije, uključivanje srpskih zajednica u okruženju u unitarnu srpsku državu, obezvređivanje i obesmišljavanje parlamenta BiH kao i zaobilaženje BiH institucija, dok političari iz Republike Srpske treba da u inostranstvu koriste diplomatsku infrastrukturu Srbije umesto BiH.
Akademik Zoran Petrović, predsednik SANU Vladimir Kostić, akademici Miro Vuksanović i Bojan Bugarčić na redovnoj konferenciji za novinare SANU-a - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2016
Pokušaji da se Memorandum SANU predstavi kao moralni prestup
Na ove optužbe oglasila se i SANU. Izvršni odbor ove institucije naveo je da su Zvizdićeve optužbe groteskna laž i patološka konstrukcija. Stavovi i delovanje SANU su u potpunoj suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire, stoji u saopštenju Izvršnog odbora najvažnije srpske naučne institucije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala